Ексклюзивы
вторник, 21 октября 2008 07:07

500-річчя Млинова справляли три дні

500-річчя Млинова справляли три дні

У райцентрІ Млинів Рівненської області гуляли три дні поспіль — із п"ятниці до неділі. Святкували 500-річчя міста. Найбільш людно було в суботу на фольклорному ярмарку.

У парку поблизу стадіону "Колос" напнули намети 15 сільських рад. Кожна має свою програму для розваги. Учасники у вишиванках, шароварах та жупанах. Дехто з чоловіків має при собі шаблю.

63-річна Ольга Мельничук із села Посників одяглася Кайдашихою. Її сусід-ровесник Петро Козак — Кайдашем.

— Маємо виставу на 15 хвилин, — актор поправляє велику смушкову шапку. — Щойно сп"яну пролили майже пляшку горілки. Отже, перемога буде за нами! — регоче.

У сусідньому наметі музики б"ють у цимбали та грають на сопілках. Господині запрошують до себе на млинці, частують наливками.

— Спробуйте. Оце вишнева, персикова, спотикач, — припрошують.

Гості закушують домашніми ковбасами, салом, варениками, галушками та випічкою. Дітям наливають чай із самоварів.

Тріо пенсіонерок із Добрятина співає "Там, під львівським замком". Колишуть велику ляльку, що символізує народження Млинова.

— Гість має скуштувати наїдки в усіх наметах, — пояснює організатор ярмарку Надія Степасюк, 28 років, із районного центру соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді. — А "знак якості" треба віддати тій сільраді, яка має найсмачніші млинці. Ми намагалися придумати якнайбільше конкурсів та забавок. Наприклад, обрали найдовшу косу та найпишніші вуса. Перемогли школярка Анастасія Коновальчук і бджоляр Олександр Кононов.

Гостям пропонують позмагатися в силі та вправності.

Млинівський тренер 35-річний Анатолій Касенич слідкує за тим, як юнаки піднімають 15-кілограмову порожню діжку з-під олії.

— У давнину козаки піднімали 30-кілограмові дубові діжки. Тепер таких силачів-любителів не знайдеш, — махає рукою.

— Ніякої комерції, наче старовинні народні гуляння, — дивується польський фотограф Карол Мрожевський, 42 роки. — Усе сподобалося — смачно й безплатно. В Європі та в Польщі такого немає. У нас за все треба платити.

Сейчас вы читаете новость «500-річчя Млинова справляли три дні». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть