Ексклюзивы
вторник, 15 мая 2007 15:22

Вчені винайшли механізм відновлення серцевих тканин

Генетикам вдалося включити механізм активного відновлення серцевої тканини, який відключається у ссавців незабаром після народження. Відкриття зробили співробітники Нью-йоркського медичного центру Колумбійського університету, повідомляє Газета.ру

Як пояснила керівник роботи доктор Хіна Чодрі, вчені досліджували ген cyclin A2. Він, власне, і відповідає за регенерацію пошкоджених тканин. На даний момент встановлено, що ген активний у ембріонів, але вимкнений у дорослих ссавців. "За допомогою генної інженерії ми змогли наново включити ген cyclin A2 безпосередньо у дорослих мишей," - говорить доктор Чодрі.

Потім учені спровокували у мишей інфаркт міокарда. За словами доктора Чодрі, через три місяці після інфарктів жодна з модифікованих мишей не померла. Чого не можна сказати про тварин з другої групи - з них померли майже половина. В цілому, миші з активним геном cyclin A2 переносять стрес і відновлюють серцевий м"яз на 77% краще, ніж звичайні звірі.

Активація гена cyclin A2 грає і профілактичну роль: зміцнюються і товщають стінки шлуночків і підвищується їх тонус.

Головна проблема в методі доктора Чодрі - невідомі побічні ефекти від активації гена cyclin A2. Тому, мабуть, медиків-генетиків чекає ще не одна серія перевірок на тварин і тривалі клінічні випробування на безнадійно хворих людях.

Серцево-судинні захворювання міцно займають перше місце серед причин смерті людей.

Сейчас вы читаете новость «Вчені винайшли механізм відновлення серцевих тканин». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть