Ексклюзивы
воскресенье, 04 марта 2007 17:39

Севастопольські громадські організації проти російської мови

10 громадських організацій Севастополя протестують проти прийняття міською владою "програми розвитку регіональної російської мови і російської культури в Севастополі на 2007-2011 роки"

Про це говориться в спільній заяві організацій.

Активісти громадських організацій вважають, що "штучне загострення теми російської мови є прикриттям фактичної діяльності влади з розподілу і перерозподілу власності і способом відвертання від цих питань уваги громадськості".

Автори документа заявляють, що "зміст названої програми грубо порушує Конституцію України (статтю 10 про державність української мови), фактично проголошуючи державною мовою в Севастополі російську, встановлюючи російську мову як єдину офіційну практично у всіх сферах суспільно-політичного, культурного, освітнього, інформаційного життя Севастополя".

Організації вважають, що, "ідеологічно програма, запропонована міською адміністрацією і міською радою, є агресивно антиукраїнською, спрямованою проти української мови і культури, спрямованою на формування зони мовно-культурного сепаратизму в Севастополі, на остаточний відрив міста від культурно-інформаційного простору України і на практичну заборону українського мовно-культурного комплексу в нашому місті".

Заяву підписали суспільний комітет Український Севастополь, громадська організація Конгрес українців Севастополя, Севастопольська Ліга Матері і сестри - молоді України, Севастопольська організація Всеукраїнська ліга українських жінок, Севастопольська міська громадська організація Євроатлантичний вибір, міська організація Всеукраїнського педагогічного суспільства ім. Ващенка, міська організація Союз українок, міська організація Союзу офіцерів України, Севастопольський курінь українського козацтва, Севастопольська організація Всеукраїнського суспільства ім. Олени Теліги.

Громадські організації вимагають невідкладного втручання в ситуацію держави з метою "недопущення розпалення в місті мовно-культурного антиукраїнського сепаратизму й агресивного розкольницького українофобства".

Бюджетом Севастополя на 2007 рік передбачено виділення 1 млн. грн. на реалізацію регіональної програми розвитку російської мови.

За матеріалами УНІАН.

Сейчас вы читаете новость «Севастопольські громадські організації проти російської мови». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Больше всего комментируют
Голосов: 79692
Голосование Поддерживаете введение биометрического контроля на границе с РФ?
  • Поддерживаю. Теперь нужно запретить украинцам ездить в Россию
  • Нет, ничего не даст кроме очередей на границе
  • Нужно вводить визовый режим
  • Лучше запретить россиянам въезд в Украину
  • Это ничего не даст. Преступники с РФ все равно будут находить способы попасть в Украину
  • Достаточно полностью прекратить транспортное сообщение с РФ
  • Сомнительное решение. Такой контроль еще больше провоцировать Россию. Возможно обострение на Востоке
Просмотреть