Ексклюзивы
среда, 03 октября 2007 16:31

Оголошені лауреати "альтернативної" Нобелівської премії

Фонд The Right Livelihood Award оголосив лауреатів премії "За правильний спосіб життя" 2007 року. Премія щорічно присуджується за роботу над рішенням найбільш гострих світових проблем.

Премія була заснована в 1980 році шведсько-німецьким журналістом Якобом фон Укскулем на гроші, виручені ним від продажу своїй колекції марок. Типовими областями діяльності, за які вона вручається, є захист навколишнього середовища, права людини, охорона здоров"я, освіта і т.п.

Премія є "критичним доповненням" до дуже вузької і традиційної, на думку членів фонду, Нобелівської премії. Її часто називають "альтернативною Нобелівською", вручається вона зазвичай в будівлі шведського парламенту за день до вручення Нобелівській премії. Цього року премія буде вручена 7 грудня.

Статут фонду дозволяє вибрати не більше чотирьох лауреатів (лауреатом може бути група людей або організація). Цього року премія (два мільйони шведських крон, близько трьохсот тисяч доларів) буде розділена якраз на чотири частини.

Суддя Крістофер Вірамантрі з Шрі-Ланки нагороджується за розвиток і підтримку міжнародного права, зокрема, права в областях ядерної зброї, захисту прав людини, захисту навколишнього середовища.

Активістка руху пацифіста Декха Ібрагим Абді з Кенії нагороджується за роботу з припинення етнічних, релігійних і інших конфліктів.

Фермери Персі і Луїза Шмейсер з Канади нагороджуються за сміливість в захисті різноманітності біокультур і невеликих фермерських господарств, за боротьбу з крупними компаніями, що використовують нечисті методи для підвищення своєї вигоди.

Енергетична компанія "Грамін Шакті" з Бангладеш нагороджується за забезпечення тисяч бангладешських сіл електрикою за допомогою сонячних генераторів, повідомляє Лента.ру.

Сейчас вы читаете новость «Оголошені лауреати "альтернативної" Нобелівської премії». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 79692
Голосование Поддерживаете введение биометрического контроля на границе с РФ?
  • Поддерживаю. Теперь нужно запретить украинцам ездить в Россию
  • Нет, ничего не даст кроме очередей на границе
  • Нужно вводить визовый режим
  • Лучше запретить россиянам въезд в Украину
  • Это ничего не даст. Преступники с РФ все равно будут находить способы попасть в Украину
  • Достаточно полностью прекратить транспортное сообщение с РФ
  • Сомнительное решение. Такой контроль еще больше провоцировать Россию. Возможно обострение на Востоке
Просмотреть