Ексклюзивы
четверг, 26 апреля 2018 20:23

Москва втратить важель впливу на українських вірян - експерт

Москва втратить важель впливу на українських вірян - експерт
Александр Саган: Несколько десятков миллионов православных, которые сегодня поддерживают Киевский патриархат, обделены в правах. Фото: Радио Свобода

Україна має великі шанси отримати автокефалію. На це вказує позиція Константинопольського патріархату, впевненість президента і владної команди.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить релігієзнавець Олександр Саган.

"Петро Порошенко не ризикував би своїм іміджем, якщо не був би впевнений на сто відсотків. Константинопольський патріарх сказав, що вони взяли до роботи документи, які привіз Порошенко. На найближчому засіданні синоду 31 травня це питання мають вирішувати. Вже тоді очікуємо отримати відповідь.

Звернення до вселенського патріарха Варфоломія підписали єпископи від УПЦ КП та УАПЦ. Після надання статусу вони увійдуть у майбутню помісну церкву. Вимогу про попереднє об'єднання скасували", - пояснює він.

Перехід парафій Московського патріархату під юрисдикцію української помісної церкви не буде швидким, на думку експерта.

"Проблема в тому, що не врегульований процес переходу. Вже є приклади зміни церковної юрисдикції, але вони супроводжуються майновими скандалами. У нас в законі є норма, що громада може реалізувати таку функцію. Але не написано, на яких саме умовах. Очікувати, що на другий день багато громад перейдуть, не варто. Але поступово це відбуватиметься", - сказав Олександр Саган.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Что Украине даст поместная церковь

Більшість парафіян позитивно сприймають ідею створення помісної української церкви, переконаний він:

"Кілька десятків мільйонів православних, які сьогодні підтримують Київський патріархат, обділені у правах. Московський патріархат називає їх церкву неканонічною. Хоча УПЦ КП і УАПЦ повністю відповідають всім канонам, лише не визнані Вселенським патріархом. Коли це визнання відбудеться, ніхто вже не гратиме на тому, що є канонічні і неканонічні православні. Не буде фактору, що стримуватиме від переходу з Московського патріархату до Української церкви. Дуже багато громад зроблять вибір на користь помісної церкви"

Релігієзнавець вважає, що ми маємо врегулювати відносини з Московським патріархатом.

"Треба офіційно змінити їх назву. "Українська православна церква" - не відповідає своїй канонічній суті. Церква не може бути сама по собі. Має існувати в якійсь юрисдикції. УПЦ МП не є ані автономною, ані автокефальною. Це просто об'єднання громад, тобто єпархій Московського патріархату. Може бути назва "Метрополія Московської патріархії в Україні". Московський патріархат не зникне повністю. В Україні є люди, які мають відверту проросійську позицію. Але те, що парафіян у них значно поменшає, це факт", - додав експерт.

Президент Петро Порошенко 17 квітня прийняв у АП керівництво Верховної Ради та голів фракцій і груп. На зустрічі глава держави повідомив, що звертається до Вселенського патріархату з проханням надати томос Української помісної автокефальної церкви, та попросив Верховну Раду підтримати цю ініціативу.

19 квітня парламент 268 голосами підтримав звернення президента.

"Армія боронить українську землю, мова - українське серце, церква - українську душу", - заявив Порошенко 23 квітня в ефірі політичного ток-шоу "Свобода слова".

Сейчас вы читаете новость «Москва втратить важель впливу на українських вірян - експерт». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 79692
Голосование Поддерживаете введение биометрического контроля на границе с РФ?
  • Поддерживаю. Теперь нужно запретить украинцам ездить в Россию
  • Нет, ничего не даст кроме очередей на границе
  • Нужно вводить визовый режим
  • Лучше запретить россиянам въезд в Украину
  • Это ничего не даст. Преступники с РФ все равно будут находить способы попасть в Украину
  • Достаточно полностью прекратить транспортное сообщение с РФ
  • Сомнительное решение. Такой контроль еще больше провоцировать Россию. Возможно обострение на Востоке
Просмотреть