Ексклюзивы
четверг, 11 ноября 2010 12:58

Закарпатське Божоле

Найпоширеніший у світі тост різними мовами означає: \"На здоров\'я\". У Франції він звучить  \"А вотре санте\", Ірландії - \"Сланте\", Польщі - \"На здровє\", Чехії - \"На здрав\", на Мальті - \"Сахха\", в Об\'єднаних Арабських Еміратах - \"Шукрам\", Португалії та Бразилії - \"Сауде\", на Фіджі - \"Була\". З цього приводу жартують: \"Пити за здоров\'я - те саме, що кохатися заради цноти\".


Традиція походить із давньої Греції, коли найпопулярнішим способом позбутися ворога стало додати отрути до вина. Для безпеки його почали розливати з однієї посудини на очах у гостей. Господар пив перший. У Римі до вина додавали згорілий хліб - він міг увібрати шкідливі речовини. Латинською \"тостус\" - перепалений, висушений спекою. Келихами цокалися, щоб відігнати злих духів а також надливати вино одне одному зі своїх келихів, аби довести, що воно не отруєне.


Популярний у німецькомовних країнах тост \"Прост!\" походить із латинського \"Прозіт\" - нехай у вас усе буде добре. \"За життя!\" - лехаїм - п\'ють в Ізраїлі. За \"Чисте життя\" - пура віда - у Коста-Риці. У Китаї кажуть: \"Юнґ сінґ\" - пий і перемагай, та  \"Ґом бай - Ґан бай\" - нехай ріка зміліє. У Японії - \"Кампай\" - до дна. Японці можуть образитися на італійське \"Чін-чін\", бо в них сленгове \"чін\" означає \"пеніс\". У скандинавських країнах універсальний тост - \"Сколь\". У Данії кажуть також: \"Бунден і вейрет еллер рестен і горет\" - до дна випий чи на коси вилий.

Офіцери Британського флоту мають стандартний тост на кожний день тижня. У суботу п\'ють \"За коханих і дружин\", додають \"і щоб вони ніколи не зустрілися\".


Сергій, 24 роки, волонтер у Данії:

- У цій країні іменинник має висушити 21 чарочку за 5 хвилин. Причому немає двох із однаковим напоєм. Найпопулярніша горілка - Boris Jelzin, французького виробництва із зображенням вандамоподібного мачо. Найпопулярніша, бо найдешевша. Але це неважливо, бо в Данії \"дешевий\" - не обов\'язково фуфловий. П\'ють її із соком та корицею.


Андрій, 26 років, мандрівник:

- У Вірменії та Грузії багато п\'ють, але там ніколи не побачиш п\'яних. Бо багато і їдять. Молоді грузини, як правило, не виголошують тостів. Частіше за вино п\'ють пиво або горілку. В Сирії дуже проблематично купити алкоголь. На весь Дамаск може зо три таких магазини. Місцеві часто просять туристів, щоб ті їм купили алкоголь. Бо для сирійця це - ганьба.

Сейчас вы читаете новость «Закарпатське Божоле». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть