Ексклюзивы
четверг, 27 января 2011 13:52

"Нехай краще працюють психіатри"

 

Шістьох людей убив і тринадцятьох поранив із пістолета Glock-19 22-річний студент Джерад Лі Лофнер. Трагедія сталася 8 січня в місті Тусон, штат Аризона, під час виступу 40-річної конгресмена-демократа Ґабріель Ґіффордс. Студент залишив перед нападом кілька беззмістовних повідомлень у Facebook, додав відео з погрозами уряду. Хлопець має психічні вади. Під час навчання у школі перебував на обліку як наркоман.

Для знешкодження Лі Лофнера у нього стріляли з вогнепальної зброї присутні на зустрічі з політиком.

На допиті Джерад сказав, що стріляв у конгресмена з ідейних міркувань.

Ґабріель Ґіффордс дотепер у критичному стані. Лікарі кажуть, вона на все життя залишиться інвалідом.

Південно-західний штат Аризона торік дозволив купувати на своїй території вогнепальну зброю без дозволів на володіння нею. Таких ліцензій не вимагають також у штатах Аляска і Вермонт.

Сьюзен БРІГГС, 34 роки, економіст, Нью-Йорк:

- Мою матір зґвалтували в молодості, вона втратила через це дитину. 21-річною батько записав мене на курси стрільців. Сам вибрав і подарував пістолет. Беру його постійно, коли йду гуляти ввечері з собакою. У людей жодного разу не стріляла. Але кілька разів витягала, коли мені погрожували. Ходжу щомісяця тренуватися в тир. Так виробляється реакція і впевненість. Якщо діставатимеш зброю невпевнено, то злочинці її просто відберуть. Чоловік має пістолет більшого калібру. Він - поліцейський, добре стріляє. Подружка, вчителька історії, проти зберігання зброї вдома. Але реальність зараз така, що треба мати чим захиститися.

Джеймс ГРАЙМС, 53 роки, інструктор зі стрільби, Луїсвіль, штат Кентуккі:

- 19 років тому почав тренувати стрільців. На заняттях маємо справу здебільшого з пневматичними пістолетами. Випробовуємо на полігонах різну зброю, від 22-го до 45-го калібру. День навчання коштує 75 доларів. Люди хочуть почуватися в безпеці, а на поліцію зараз мало хто покладається.

Девід СОЛІНО, 41 рік, власник магазину, Чикаго:

- Коли мені було 6 років, ми разом із 4-річним братом знайшли вдома батьків пістолет. Почали гратися ним. Джиммі випадково вистрелив собі в обличчя. Втратив око. У нас вдома повикидали навіть іграшкові пістолети. Я після того почав боятися будь-якої зброї. Займався бойовими мистецтвами, ходив на тренінги, щоб уміти себе захистити. Але два роки тому зрозумів, що без револьвера не обійдуся. Тоді в сусідню квартиру вселилися наркомани. Вночі влаштовували оргії, чіплялися до моїх дітей. Купив Colt середнього калібру. Кілька разів виходив із ним вночі до компанії, після цього претензій до них не маю. Беру його в магазин на нічні чергування. Там якось вистрелив у плече грабіжнику - поки той роздивлявся, чи працюють у нас камери спостереження.

Давід ДУЛІ, 59 років, інструктор зі стрільби, Седар-Крест, штат Нью-Мексико:

- У місто виходжу майже завжди з пістолетом. Інструктором працюю більше 20 років. Раніше тренував полісменів, тепер, після виходу на пенсію, набираю невеликі групи жителів міста. За рік до мене приходить із півсотні людей. За одне тренування беру 150 доларів. Спочатку начитую теорію, потім проводжу практичні заняття. Вимоги не надто суворі. Учні мають вистрелити від 18 до 25 разів у ціль 12 на 18 дюймів. Вірю, що роблю добру справу. Злочинці мають усвідомлювати: жертва може дати здачі.

Дуейн ЕЛАЙР, пенсіонер, Санта-Фе, штат Нью-Мексико:

- Першу зброю отримав від батька. Він подарував мисливську рушницю 22 калібру, з одним дулом. У спадок від нього перейшло кілька рушниць, ще маю револьвери. Як служив у В'єтнамі, стріляв із автоматичної гвинтівки М-16. У 1970-х працював у поліції, стояв на варті в Національному парку Єллоустоун. Там треба було остерігатися ведмедів гризлі та диких бізонів. Тоді купив собі револьвери Smith&Wesson 38 та 35,7 калібрів, які стріляють безшумно.

Аби отримати дозвіл на зброю, треба на кваліфікаційному іспиті набрати щонайменше 70 балів. Я його завжди складав на 90. Федеральний закон дозволяє бути власником пістолетів, револьверів, рушниць і кулеметів, які можуть вистрілити без перезарядження від шести до 30 разів.

Зараз я на пенсії, тому кілька років не виносив зброю з дому. Пістолети зберігаю в сейфі. Оскільки не використовую їх, то й не перевіряю.

Девід ХЕРРІН, 45 років, пілот, штат Аризона:

- Я маю револьвер німецької фірми Heckler&Koch, коштує він близько 700 доларів. Ношу в кобурі на поясі. В Аризоні так можна приходити навіть до банку.

Влада почала говорити про обмеження на зброю після замаху на конгресмена Ґіффордс. Але ножі - значно небезпечніші. Помітити їх важче, вони доступніші.

13

людей застрелили Ерік Харріс і Ділан Кліболд  в американській школі Columbine у штаті Колорадо 1999-го. Стрілянина тривала 4,5 год. Поранили 24-х учнів. Після скоєного злочинці застрелилися.

 

Ми не знаємо, чому так трапилося. Син узяв револьвер і почав вбивати незнайомих людей. Це була його власна зброя. Ми ніколи не задумувалися, навіщо він її купує. Виявилося - щоб убивати

Емі ЛОФНЕР, матір Джерада Лі Лофнера

Щороку кілька десятків людей із психічними вадами розстрілюють невинних жертв. Але револьвери за той самий час рятують тисячі життів. Ми не маємо права відмовитися від них. Нехай краще працюють психіатри

Кріс КОКС, представник Національної стрілецької асоціації США

Сейчас вы читаете новость «"Нехай краще працюють психіатри"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть