Ексклюзивы
четверг, 12 мая 2011 13:19

Презервативи з тальком

"Словник для поетів" і "Словник для матросів" має нова книжка Антона Санченка. Письменник каже, що це - протилежності. Якщо його "Нариси бурси" сподобаються поетам і матросам, то й решту людства між цими полюсами зацікавлять.

Санченко - колишній морський радист. Поетам пояснює, що "кораблем, на відміну від судна, називають лише військовий озброєний плавзасіб або тип вітрильника. Моряки ретельно пильнують за тим, щоб судна не називали кораблями та навпаки". "Словник для матросів" розповідає про 300 осіб, від митрополита Іпатія Потія до соло-гітариста AC/DC Ангуса Янга. У збірці Санченко описує події 1980-х, коли навчався в "Тюльці" - Херсонському мореходному училищі рибної промисловості. Реалії радянського життя письменник не тлумачить. А дарма.

Згадала його книжку, коли говорили з другокурсницями університету ім. Шевченка про післядипломне розподілення. Їм, мабуть, доведеться познайомитися з цим радянським явищем. Випускники-харків'яни вже отримали ультиматуми. Мають відпрацювати за місцем призначення три роки або відшкодувати вартість навчання. До перспективи вирушити після навчання в далеке село дівчата поставилися спокійно.

- Це справедливо, - каже одна з них.

Знаю пару, яка взяла шлюб, щоб уникнути примусового розподілення. Спочатку - фіктивно. Дівчина не хотіла їхати зі столиці, а одруження з молодим лейтенантом давало на це право. Вони щойно познайомилися, та хлопець погодився допомогти. Вже 30 років живуть душа в душу, няньчать онуків. Кажуть, завдяки звичці про все говорити прямо.

- А правда, що в радянські часи презервативи пересипали тальком? - дівчата дивляться на мене як найстаршу.

Я цього не знаю. Треба запитати в Санченка. Може, включить у наступну книжку "Словник для негромадян Радянського Союзу".

Сейчас вы читаете новость «Презервативи з тальком». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть