Ексклюзивы
четверг, 28 октября 2010 12:57

70 відсотків європейських чорноземів знаходяться в Україні

Леонід КОЗАЧЕНКО, 55 років, президент Української аграрної конфедерації:


Що сприяє розвитку сільського господарства в Україні

1. Висока родючість ґрунтів. В Україні знаходяться 70 відсотків чорноземів, які є на території Європи. Практично без мінеральних добрив можна отримати не гірші врожаї, ніж у більшості країн Європейського Союзу, у яких дуже бідна земля.

2. Сприятливі кліматичні умови. Тільки 15 відсотків ріллі треба обов'язково зрошувати. Решта територій, на яких вирощують сільськогосподарські культури, не потребують зрошення.

3. Успадковані традиції хліборобства.

4. Дешева робоча сила. За даними Держкомстату, у сільському господарстві зайняті 6 506 700 українців віком від 15 до 70 років. Середня місячна зарплата - 1372 гривні на кожного.

5. Розташування. Україну омивають моря, через неї проходять автомобільні шляхи та залізниці, які з'єднують Європу з Азією. Нашим сільським господарством зацікавилися країни Близького Сходу та Африки, бо дуже зручно везти продукцію.


Що заважає розвитку сільського господарства в Україні

1. Непрагматична аграрна політика, яка створює великі політичні ризики. Сільське господарство щороку недоотримує 25 мільярдів гривень - через заборону експорту збіжжя, перевантаження внутрішнього ринку, що призводить до зниження цін.

До того ж держава сприяє імпорту продовольства. Частково усунені митні податки, встановлені пільги по сплаті ПДВ при імпорті продовольства, не повертають податок на додану вартість при експорті продукції.

2. Не вистачає коштів для заміни сільськогосподарської техніки та обладнання. Інвестори не поспішають їх вкладати, бо не можуть управляти своїми ризиками в сучасних українських умовах.

3. Незавершеність земельної реформи. Відсутня публічна інформація про реєстрацією прав на землю. Немає законів, які створили би зрозумілі й прозорі умови для торгівлі землею. Якщо зараз селяни продадуть свої паї, вони віддадуть їх за безцінь. Спочатку треба навести лад із цінами на землю.

4. Відсталість українського аграрної науки від світової. Низька база підготовки кадрів для сільського господарства. Хоча за кількістю аграрних вузів займаємо перше місце в світі.

Сейчас вы читаете новость «70 відсотків європейських чорноземів знаходяться в Україні». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть