Ексклюзивы
четверг, 15 января 2009 19:02

Сорокаградусні морози 1935 року стали рекордними

Сорокаградусні морози 1935 року стали рекордними

— Найлютіший мороз за всю історію наших спостережень було зафіксовано в січні 1935 року в Смілі, — каже завідувач сектору гідрометеозабезпечення Черкас Ірина Джулай, 51 рік. — Тоді термометр зупинився на позначці мінус 41.

Найхолоднішою на Черкащині була зима 1953–1954-х. Середньодобова температура  становила 11 градусів морозу. А найтеплішою — 1989–1990 років, коли було 0,3 градуса тепла. Тоді ж у січні в Звенигородці зафіксували найспекотніший день — 16 градусів тепла.

Який район Черкащини вважають найхолоднішим?

— Жашківський. Там середньодобова температура взимку — 7,3 градуса морозу. Відповідно і ґрунт на Жашківщині промерзає найглибше. Тому там довго лежить сніг. Найтепліший район — Чигиринський. Опади теж нерівномірно розподіляються. У західних районах: Жашківському, Монастирищенському, Уманському, Маньківському, Тальнівському  їх значно більше.

Останніми роками відбувалися зміни в кліматі?

— Якщо раніше на 68 нормальних зим, коли середньодобова температура в межах — 4 градусів, припадало сім холодних і 12 теплих. Упродовж останніх 10 років у області було п"ять теплих зим і лише одна холодна. Решта в межах норми. За останні півстоліття абсолютним мінімумом вважають 34 градуси морозу, зафіксовані на Звенигородщині у січні 1963-го.

Якою буде цьогорічна зима?

— Таких холодів, які були на Різдво — 26–27 градусів нижче нуля, вже не буде. Протрималися вони 12 годин, тому значної шкоди персикам і винограду не завдали. Однозначно, Водохреще буде теплішим. Із 15 січня почнеться поступове підвищення температури. На мою думку, середньодобова температура цьогорічної зими буде близька до норми — 3 градуси морозу.

Сейчас вы читаете новость «Сорокаградусні морози 1935 року стали рекордними». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть