Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2020 13:13

ДТЕК Ахметова в 2016-2019 роках вивів мільярд доларів прихованими дивідендами - Войціцька

ДТЕК Ахметова в 2016-2019 роках вивів мільярд доларів прихованими дивідендами - Войціцька
У 2018 році група ДТЕК Ріната Ахметова купила корпоративні права у пов'язаних кіпрських компаній GPL Power Limited і GPL Ingen Power Limited на суму $ 253 млн

Аналіз фінансової звітності компанії "ДТЕК Енерго" показує, що за 2016-2019 роки з компанії прихованими дивідендами було виведено близько $1 млрд. Всього в ці роки (період дії формули "Роттердам+") група ДТЕК заробила близько $4,7 млрд. А сегмент теплової генерації і видобутку вугілля - близько $ 3,15 млрд. (показник EBITDA).

Про це у своїй колонці повідомляє екснардеп Вікторія Войціцька (фракція "Самопоміч"), передає БізнесЦензор.

Як повідомляє Войціцька, виведення коштів відбувалося за двома умовними схемами:

1. Придбання активів;
2. Торговельні операції.

Так, у 2017 році ДТЕК вивів $100 млн через купівлю машинобудівної компанії Corum (виробляє шахтне обладнання) у структур СКМ Ріната Ахметова.

Ще одна схема виведення грошей описана інвесткомпанією Dragon Capital у звіті від 5 березня 2019 року.

У серпні 2017 року офшорні компанії, афілійовані з СКМ, купили на приватизаційному конкурсі по 25% акцій компаній "Дніпроенерго" і "Західенерго" за 1,1 млрд грн. У другому кварталі 2018 року ДТЕК викуповує у структур СКМ ці ж пакети акцій, але вже за 2,6 млрд грн.

В цілому, в 2018 році група ДТЕК Ріната Ахметова купила корпоративні права у пов'язаних кіпрських компаній GPL Power Limited і GPL Ingen Power Limited на суму $ 253 млн (6,8 млрд грн). Ці гроші могли бути використані для виплат акціонеру, оскільки ніяк не пов'язані з інвестиціями в підвищення ефективності бізнесу.

Крім того, в 2016-2019 роках компанія ДТЕК була найбільшим імпортером російського вугілля в Україну (при формулі "Роттердам+" зі своїх російських шахт ШУ "Обухівська"). Але за документами таке вугілля продавалося спочатку на швейцарську "прокладку" DTEK Trading S.A. А вже потім, за завищеною ціною, поставлялося в Україну.

Схема така: "ДТЕК РФ" - "ДТЕК Швейцарія" - "ДТЕК Україна". За такою ж схемою поставлялося вугілля з США і ПАР.

По експорту електроенергії застосовувалися схеми із заниженням ціни - це дозволяло занижувати прибуток до оподаткування в Україні, і акумулювати прибуток в низькоподаткових юрисдикціях. За допомогою таких схем на швейцарську "прокладку" було виведено понад $100 млн.

Також, відповідно до фінансової звітності ДТЕК, за останні 4 роки близько $600 млн холдинг заплатив за послуги компаніям, афільованим з групою СКМ Ахметова.

"Ці платежі виглядають непрозоро. Схоже, значна частина таких платежів "пов'язаним" компаніям, є прихованою виплатою акціонерові", - пише Войціцька.

Нагадаємо, 15 квітня гендиректор ДТЕК Максим Тимченко оголосив про виведення в простій найбільшого вуглевидобувного підприємства "ДТЕК Павлоградвугілля" з 20 квітня.

Причиною виходу в простій Тимченко назвав відсутність виручки через "системну кризу в енергетиці", викликану падінням споживання електроенергії.

В кінці березня "ДТЕК Енерго" оголосив про виведення в простій шахти "ДТЕК Добропіллявугілля", шахти "Білозерська" і збагачувальної фабрики "Жовтнева" у зв'язку з відсутністю попиту на вугілля.

Зараз ви читаєте новину «ДТЕК Ахметова в 2016-2019 роках вивів мільярд доларів прихованими дивідендами - Войціцька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути