вівторок, 12 травня 2020 21:30

Венедіктову звинуватили в спробі врятувати від кримінальної відповідальності екс-заступника голови НБУ часів Януковича - Приходько

Венедіктову звинуватили в спробі врятувати від кримінальної відповідальності екс-заступника голови НБУ часів Януковича - Приходько
Фото: УНН

Дарницький районний суд Києва в понеділок, 12 травня не зміг провести судове засідання у кримінальному провадженні проти депутата Верховної Ради Бориса Приходька про розкрадання понад 2 млрд гривень з Аграрного фонду. Судове засідання не відбулося через вже другий з початку року зміни прокурора у справі, що фактично призводить до затягування розгляду справи.

Про це повідомив нардеп Антон Поляков у своєму телеграм-каналі, повідомляє "Гордон".

"Сьогоднішній суд не відбувся по причині клопотання з боку звинувачення в особі ГПУ... Як виявилося, в Генпрокуратурі "випадково" розформували відділ, в який входив прокурор по держобвинуваченню по справі 753/11924/18 - розкрадання 2,069 млрд гривень з Аграрного фонду. Тепер, справу, швидше за все, передадуть іншому прокурору. А той у свою чергу запитає у суду час на ознайомлення зі справою", - написав Поляков.

Політик зазначив, що з початку року Генпрокуратура вже вдруге проводить "операцію з розформуванням відділу і зміною прокурорів у цій справі". Перший раз був за генпрокурора Рябошапки, другий зараз - коли структуру очолює Ірина Венедиктова і яка з трибуни парламенту "обіцяла посадки топ-чиновників і корупціонерів".

"З такими успіхами Венедиктової, збір підписів уже за її відставку просто неминучий", - вважає Поляков.

Парламентарій також вважає, що подібними рішеннями генпрокуратура ставить хрест на передвиборчі обіцянки президента Володимира Зеленського притягнути до кримінальної відповідальності злочинців у владі.

Нагадаємо, в лютому 2014 року, за кілька днів до капітуляції режиму Януковича, керівництво Аграрного фонду розмістило трохи більше 2 млрд гривень на депозитних рахунках Брокбізнесбанку. Він в той час належав наближеному до "Сім'ї" бізнесменові Сергію Курченку.

Через кілька тижнів після цього в банк ввели тимчасову адміністрацію.

Тоді у власності Аграрного фонду були тільки облігації. Спочатку був організований їх викуп Брокбізнесбанком за рахунок отриманого від Нацбанку рефінансування. А далі Аграрний фонд, всупереч статуту і без дозволу Мінагрополітики, розмістив ці кошти на депозитному рахунку банку.

Отримані 2 мільярди посадові особи Брокізнесбанка витратили на погашення фіктивних боргів банку.

Генеральна прокуратура за згаданими фактами порушила кримінальне провадження за фактом вчинення за попередньою змовою групою осіб під керівництвом Сергія Курченка протиправного заволодіння майном ВАТ "Аграрний фонд" на суму понад 2 млрд грн.

Одним з фігурантом цієї справи є Борис Приходько, який в той час займав посаду заступника глави НБУ. Незабаром він був затриманий. Спочатку суд заарештував його, визначивши заставу в розмірі 200 млн гривень. Пізніше Приходько опинився на волі. Влітку 2015 року передала обвинувальний висновок у частині Приходько в суд. Розгляд справи триває до цього часу.

Зараз ви читаєте новину «Венедіктову звинуватили в спробі врятувати від кримінальної відповідальності екс-заступника голови НБУ часів Януковича - Приходько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути