Ексклюзиви
пʼятниця, 17 квітня 2020 12:27

Зеленський сказав неправду про обстріли на Донбасі

Зеленський сказав неправду про обстріли на Донбасі
На заяви Зеленського про зменшення обстрілів статистика показує протилежне - ворог більше стріляє. Фото: Reuters

Президент Володимир Зеленський знову заявив про зменшення обстрілів на Донбасі, хоча дані штабу операції Об'єднаних сил указують на протилежне.

11 квітня президент відвідав передові позиції Збройних сил України в зоні ООС і заявив, що розведення сил допомогло зменшити кількість обстрілів, нагадує Bihus.info

Це вже не вперше президент дезінформує щодо зменшення обстрілів.

"Радий, що розведення сил допомогло зменшити обстріли. Ми бачимо результат. Військові бачать результат. Ми працюємо над тим, щоб узгодити нові ділянки і щоб на землі Донбасу запанував мир", - говорив Зеленський.

Ці слова президента не мають фактологічного підтвердження - ані у квітні, ані в березні.

За щоденними звітами штабу операції Об'єднаних сил за перші 10 днів квітня - до дня, коли в зону ООС приїхав президент, збройні формування Російської Федерації 131 раз обстріляли позиції українських військових. У цей же період 2019 року російські окупаційні війська крили українські позиції 112 разів.

Наприклад, 9 квітня штаб зафіксував 21 обстріл. У той час, як 9 квітня торік їх було 13. 10 квітня зафіксували 15 обстрілів, проти 9 обстрілів цього ж дня 2019-го.

Аналогічна тенденція простежувалась і в березні. Бойовики обстріляли українські позиції 294 рази, а в березні 2019-го обстрілів було на 80 менше.

Таким чином кількість обстрілів по українських позиціях із боку російських окупаційних військ у період з 1 по 10 квітня зросла на відміну від цього ж періоду минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятаємо: імена всіх воїнів, які загинули на Донбасі у березні

Березень цьогоріч став рекордним за кількістю потерпілого цивільного населення. Так, згідно зі звітом ООН, з 1 по 31 березня у Донецькій області зафіксували 2 смерті серед мирних жителів, а також 17 поранених.

Також наприкінці березня Німеччина і Франція звинуватили російських бойовиків у перешкоджанні роботі спостерігачів ОБСЄ під прикриттям пандемії коронавірусу.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в Мінську керівник Офісу президента Андрій Єрмак і експрезидент Леонід Кучма погодили створення консультативної ради з російськими колаборантами на Донбасі, а агресор Росія у статусі гаранта-спостерігача опинилася нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

60 народних депутатів від "Слуги народу" звернулися до президента Володимира Зеленського і нагадали, що в ОРДЛО діють окупаційні органи Російської Федерації.

"Усі переговори щодо припинення збройної агресії повинні вестись винятково з Російською Федерацією та її представниками.

Реалізація на практиці оприлюдненого українськими ЗМІ положення про згадану консультативну раду закладає основу для того, щоб поставити під сумнів закріплену в законодавстві України позицію нашої держави про те, що на сході країни відбувається збройна агресія з боку Російської Федерації, яка тимчасово окупувала Автономну Республіку Крим, місто Севастополь та території в Донецькій і Луганській областях.

Такий підхід може поставити під сумнів продовження санкцій наших західних партнерів", - йдеться в заяві.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський сказав неправду про обстріли на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути