вівторок, 18 лютого 2020 09:05

Росія хоче поділити Авдіївку: що відомо про розведення сил на Донбасі

12 лютого на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську погодили розведення сил біля контрольного пункту в'їзду та виїзду "Гнутове" на Донеччині.

Україна пропонує розвести війська ще у двох районах - біля залізничного мосту в районі Станиці Луганської та села Новоселівка Друга на Луганщині.

Гібридні сили РФ пропонують ще 5 місць для розведення. Але усі їхні пропозиції – це розділення населених пунктів неподалік лінії фронту.

Автор: Штаб ООС
 

Що поропонує Україна

Залізничний міст у Станиці Луганській

Шляхопровід через річку Сіверський Донець. Рух через нього закритий із початку війни. На підходах до нього колію знищено, по обидва боки діють блокпости.

2016 року проросійські терористи обстріляли переправу з гранатометів, повідомляв тодішній губернатор Геннадій Москаль.

Новоселівка Друга

У маленькому селі у Волноваському районі Донецької області живуть 439 осіб. 4 червня окупанти підбили протитанковою керованою ракетою автомобіль ГАЗ-66, який перевозив продукти. Загинули двоє бійців 17-ї окремої танкової Криворізької бригади – Едуард Лазарєв та Олександр Лин, ще один військовий дістав поранення.

Контрольно-пропускний пункт ''Гнутове''

Контрольно-пропускний пункт в'їзду-виїзду "Гнутове" - південь Донецької області. Щодня його проходять до двох тисяч людей. Розташоване у 22 кілометрах від Маріуполя. Є частиною наявного гуманітарного дорожнього коридору Новоазовськ – Покровськ – Талаківка – Маріуполь.

Пункт пропуску постійно потрапляє під обстріли бойовиків. У квітні 2019-го тут провели ремонт - замінили дорожнє покриття, облаштували укриття для цивільного населення та працівників контрольних служб.

Автор: Штаб ООС
 

Що пропонують гібридні сили РФ

Російська Федерація і ОРДЛО пропонують для розведення район Авдіївки, Широкиного на Донеччині та села Веселогорівка, Розсадки та місто Щастя на Луганщині.

Райцентр Щастя географічно відкриває пряму дорогу з окупованої нині частини Луганщини на північ області, підконтрольну Україні.

Розсадки та Веселогорівка – місця великих боїв 2014-го та 2015 року між українськими військами та бойовиками.

Авдіївська промзона фактично заходить на територію окупованого Донецька. Місто перебуває під постійною загрозою атаки бойовиків. За час війни загинули 46 жителів, понад 450 поранені.

Переваги для України

Україна може поновити пасажирське та вантажне сполучення з окупованою Луганщиною.

''З варіантом у районі залізничного мосту в районі Станиці Луганської – це можливість у подальшому поновлення залізничного сполучення. В тому числі для перевезення як пасажирів, так і різного роду гуманітарних вантажів'', – каже Богдан Бондар із Штабу Операції об'єднаних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський запропонував ОРДЛО разом контролювати кордон

Новоселівка Друга вийде з прямої видимості збройних сил РФ. Сьогодні лінія зіткнення проходить по околиці населеного пункту. У разі відведення – фронт відійде на 2 км, що дасть змогу місцевим жителям не потрапляти під обстріли.

Розведення на контрольно-пропускному пункті ''Гнутове'' убезпечить людей, які перетинають КПВВ. Також пункт пропуску продовжать ремонтувати.

Автор: Штаб ООС
 

Переваги для бойовиків

У разі розведення біля населених пунктів – цілі села та міста потраплять у так звану 'сіру зону'. Жителі фактично стануть заручниками терористів – їх у будь-який момент зможуть взяти в полон. Крім цього, такі населені пункти можуть перетворитися на перевалочні пункти для контрабанди.

''Росіяни намагаються зробити розведення біля населених пунктів. Вони хочуть помістити в сіру зону конкретні населені пункти, – каже Олексій Їжак, керівник відділу національного Інституту стратегічних досліджень в коментарі Радіо Свобода. - І цілком можливо, ми хочемо розвести сили, умовно кажучи, в чистому полі, так, щоб ті пункти, розташовані на контрольованій території, не потрапили в сіру зону''.

Нормандські переговори

Якщо сторони погодять зони розведення та зможуть провести його – Україна та РФ знову проведуть переговори в "нормандському форматі".

Попередні розведення

2019 року на Донбасі розвели війська на трьох ділянках фронту.

26 червня українські Збройні сили залишили позиції в місті Станиця Луганська на Луганщині, 29 жовтня відійшли із Золотого Луганської області, 9 листопада — із селища Петрівське Волноваського району на Донеччині.

ЗСУ та бойовики відійшли на 1 км від позицій. Після цього відбувався пошук і знищення мін, демонтаж фортифікаційних споруд та інших об'єктів військового призначення в межах визначеної ділянки.

Нейтральну зону охороняє українська поліція. Туди має право заїжджати моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

На всіх ділянках розведення ОБСЄ фіксує присутність бойовиків. Патрулюють територію з пов'язками Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін. Його створено 2014 року спільно Росією та Україною.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче поділити Авдіївку: що відомо про розведення сил на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути