Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2020 06:50

Після російських паспортів українці отримають бомби

Окрім очевидного сценарію поновлення контролю над Україною через "повернення" окупованих нині територій, Кремль має інший. Можливо, ще небезпечніший — це масове навернення українців у російське громадянство.

Процес триває майже три роки. Москва поступово опускає планку для отримання російського паспорта громадянами колишніх радянських республік. Насамперед це націлено на Україну.

Із липня 2017 року не потрібно надавати підтвердження виходу з українського громадянства. Для російських органів досить нотаріальної копії заяви про відмову. Навесні торік президент РФ Володимир Путін дозволив спрощене набуття громадянства мешканцями окупованих територій Луганщини та Донеччини. У липні це поширили на всіх мешканців цих областей. У жовтні 2019‑го українців і білорусів визнали "носіями російської мови" — ще більше спростили отримання російського громадянства геть усім. Наступний крок — незабаром для цього не потрібно буде відмовлятися від іншого, зокрема українського. Завданням є залучити від п'яти до 10 мільйонів "нових громадян".

— Ми хочемо у весняну сесію це питання закрити, щоб усі охочі могли стати громадянами Росії, — каже про майбутні зміни до законодавства віцеспікер Держдуми 50-річний Петро Толстой. — Що робитиме Росія? Вона своїх громадян захищатиме.

"Захист" нових російських громадян в Україні може стати інструментом для тиску, аж до розв'язання Кремлем масштабної агресії або спроб захопити нові території. Про це нагадує приклад Абхазії та Південної Осетії. Перед тим як відтяти їх у Грузії 2008-го, майже все населення там "паспортизували". Звісно, грузинські республіки не зівставні за розмірами з Україною — але цілком можуть бути аналогами Харківської чи Одеської областей.

2018 року російське громадянство отримали 270 тисяч українців, а 2019–500 тисяч, за даними Міністерства внутрішніх справ РФ. Більшість із них з окупованих територій Донецької та Луганської областей, проте беруть імперського орла й інші.

Небезпека реальна. Києву слід уже зараз реагувати. Проте не так, як у серпні 2019 року — коли у відповідь на указ Путіна Володимир Зеленський спростив отримання українського громадянства російським опозиціонерам. Так можна хіба що допомогти Кремлю збільшити кількість власників паспортів РФ в Україні.

Потрібні радикальні кроки. Наприклад, позбавлення українського громадянства в разі отримання людиною російського. Відповідні законодавчі зміни відповідали б теперішнім реаліям. Росія є агресором, з яким ми перебуваємо у стані війни. Та й усі роки незалежності запровадження подвійного громадянства відкидалося саме з міркувань національної безпеки — насамперед з огляду на російський фактор. Однак тепер через дії Кремля ця небезпека матеріалізується. А українське законодавство не відповідає рівню загрози.

Тактична мета Кремля нині — досягнення критичної маси громадян РФ в Україні. Українцям же варто розуміти, що російські бомби в ім'я захисту російських громадян впадуть на всіх — незалежно від кольору паспорта, належності до конфесії, мови спілкування, політичних симпатій.

Тож має йтися про елементарний інстинкт самозбереження. Потенційна небезпека значно більша, ніж від традиційного для Кремля "захисту російськомовного населення". Хоча й про це також не слід забувати.

Зараз ви читаєте новину «Після російських паспортів українці отримають бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути