вівторок, 12 листопада 2019 07:55

Україна відвела війська в Петрівському

Автор: REUTERS
  Спостерігачі Організації з безпеки і співробітництва в Європі дивляться, як українські військові покидають село Петрівське в Донецькій області 9 листопада. Збройні сили відходять до селища Богданівка в рамках розведення військ на Донбасі
Спостерігачі Організації з безпеки і співробітництва в Європі дивляться, як українські військові покидають село Петрівське в Донецькій області 9 листопада. Збройні сили відходять до селища Богданівка в рамках розведення військ на Донбасі

11 бійців Збройних сил відійшли на 1 км від лінії розмежування між селами Богданівка та Петрівське Старобешівського району на Донеччині 9 листопада. Так само віддалилися 10 бойовиків ДНР.

Українська армія повністю контролює Богданівку, де живуть семеро людей. У Петрівському — майже тисяча жителів. Воно залишається під бойовиками.

— Якщо будуть обстріли противником чи провокації, то командир підрозділу на ділянці з комбригом приймають рішення повернутися на попередні позиції, — каже генерал-майор Богдан Бондар, заступник командувача Об'єднаних сил.

Ватажок донецьких бойовиків Денис Пушилін погрожує зупинити розведення, якщо в демілітаризованій зоні з'явиться українська поліція або Нацгвардія.

26 червня війська відвели у Станиці Луганській. 1 листопада — у селищі Золоте-4 на Луганщині. Про розведення сил у цих трьох населених пунктах домовилися на переговорах у Мінську 2016-го. Його втілення — одна з умов Москви до зустрічі глав України, Німеччини, Франції, Росії.

Розведення не гарантує безпеки для військово­службовців, каже військовий експерт Олег Жданов, 52 роки.

— Відступ на 1–2 кілометри запобігає обстрілу наших позицій зі стрілецької зброї. Cнайперська гвинтівка чи міномет 82-го калібру б'є на 4 кілометри, 120-го калібру — на 7 кілометрів, — каже експерт.

— Вимога Москви про відвід військ як умова зустрічі у "нормандському форматі" направлена на внутрішню дестабілізацію, — каже 45-річний Сергій Гармаш, президент Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу. — Якби Путін хотів саміту, просто поїхав би в Париж і спілкувався б там із Зеленським, Макроном і Меркель.

Обстріляли вантажівку Збройних сил

10 листопада за 5 км від місця розведення біля Петрівського бойовики обстріляли з протитанкового комплексу вантажівку Збройних сил. У КрАЗ випустили дві ракети, поранили чотирьох бійців.

Обстріл стався поза зоною розведення, але в місці, де немає спостерігачів ОБСЄ.

— Терористи намагаються зірвати процес. Але ми все робимо за нашим планом, — каже міністр оборони Андрій Загороднюк, 42 роки. — У нас є сім днів тиші — ми робимо розведення.

Зараз ви читаєте новину «Україна відвела війська в Петрівському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути