четвер, 24 жовтня 2019 15:54

Держава відмовилась фінансувати український фільм про Голодомор
3

Кадри зі зйомок фільму "Яків"
Фото: Facobook / @Yakiv
Кадри зі зйомок фільму "Яків"
Кадри зі зйомок фільму "Яків"

Українська історична драма "Яків" розповість про сміливця та рятівника понад 3 тис. життів під час Голодомору.

Завершились зйомки першого тизеру стрічки, повідомило "Радіо Свобода".

За словами режисера Вікторії Трофименко, знімальний процес зараз знаходиться на паузі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Лозниця зніме фільм про 1941 рік

Історія Якова Дробота — не типічна навіть для часів Голодомору, адже чоловікові вдалось перемогли голод і врятувати тисячі людей.

"Такі випадки під час Голодомору не були рідкісними, коли голови колгоспів таємно рятували людей, але в основному хтось їх "здавав", і цих рятівників висилала або розстрілювала радянська влада. А у випадку Дробота село об'єдналося, і ніхто його не зрадив, попри те, що коли створювався колгосп, багато людей було проти", - розповідала Трофименко.

Жінка розповіла, як збирала матеріал для опису подій 1932-1933-х.

"Я їздила у Великий Хутір, і в нагоді стала книга харківського журналіста Віктора Козоріза, вихідця з цього села, який описав історію Великого Хутора, зокрема, і в період Голодомору. Там зібрана архівна інформація, яка мені дуже допомогла", - прокоментувала режисерка.

За словами Трофименко, фільм отримав фінансову підтримку держави, але пізніше їхній проект потрапив на перегляд, і фінансування відмінили.

"Зняли тизер за підтримки Українського культурного фонду. Саме кіно ми ще не знімали, і невідомо, чи знімемо. У серпні ми пройшли пітчинг Держкіно, начебто затвердили фінансування, але потім відбувся перегляд цього рішення, і ми потрапили до списку тих, кого не підтримують цьогоріч", - зізналася режисерка.

Фільм Дарини Онищенко "Забуті" отримав спеціальну відзнаку журі на Варшавському міжнародному кінофестивалі.

Зараз ви читаєте новину «Держава відмовилась фінансувати український фільм про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі