Ексклюзиви
вівторок, 24 вересня 2019 06:31

Не варто очікувати зниження цін

Курс гривні щодо долара зростає. Якщо національна валюта зміцнюється, мають знижуватися ціни, вважають українці. Мовляв, коли гривня летіла вниз, ціни — вгору. Але зростання цін ніколи не наздоганяє девальвацію. Коли гривня падає вдвічі, ціни удвічі не зростуть. Вони підвищуються повільніше. Бо покупець не може собі дозволити істотніше зростання.

В Україні ціни в доларах зараз нижчі, ніж 2008-го чи 2013 року. Зміцнення гривні на 10–15% не приведе до більшого їх зни­ження.

Цьогоріч зарплати зросли на 20%. Українські компанії змушені різко їх підвищувати під тиском польського роботодавця, щоб утримати працівників. А споживчі настрої українців — біля історичних максимумів. Люди готові витрачати гроші. Отже, спричиняють підвищення цін. Однак не так посилено, як рік чи два тому. Цьогоріч інфляцію чекають на рівні 8%. Це пристойний показник.

Динаміка цін помірніша, ніж у попередні роки. Є товари, що різко подорожчали — як картопля. Але це окремі історії, пов'язані з конкретною причиною. Наприклад, неврожаєм. І з психологією людини. Коли ціни зростають — ми це бачимо. Коли знижуються — не зважаємо. Півроку тому виросла ціна на цибулю. Зараз повернулася на той самий рівень, але про це ніхто не згадує.

Зараз ви читаєте новину «Не варто очікувати зниження цін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути