субота, 24 серпня 2019 21:10

Експерт назвав головні проблеми радянського житла

Експерт назвав головні проблеми радянського житла
У панельках треба проводити повноцінну регуляцію системи теплопостачання. Фото: Depositphotos

Фонд енергоефективності компенсуватиме витрати на термомодернізацію житла для ОСББ. Останні переважно створюють в новобудовах, які не потребують утеплення, розповів Gazeta.ua директор дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

"Інша ситуація з радянськими "хрущівками". Тільки у Києві їх 2,5 тисяч. 95% житлового фонду не має квартирних лічильників. Тисячі багатоповерхівок взагалі без загальнобудинкових. Закупити нові можна за рахунок грошей мешканців будинку. Відповідний закон у свій час прийняла Верховна Рада. Водночас механізму збору коштів у законодавстві немає", - пояснює Сергієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другий колгосп: чому українці не поспішають створювати ОСББ

За його словами, у панельках треба проводити повноцінну регуляцію системи теплопостачання.

"Взимку жителі верхніх поверхів відкривають вікна через гарячий теплоносій. Нижніх - вмикають електрорадіатори, бо мерзнуть. Якщо просто утеплити стіни, дах і підвал, то вікна будуть відкривати не тільки на верхніх, а й середніх поверхах. На нижніх - як пощастить", - каже експерт.

Фонд енергоефективності відшкодовуватиме 40-50% витрат на утеплення і термомодернізацію житла для ОСББ. Відповідну програму Наглядова рада Фонду затвердила 16 серпня. Заявки на участь у ній можна подавати з вересня. Перші 300 отримають додатковий грант у розмірі 20%.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав головні проблеми радянського житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути