вівторок, 13 серпня 2019 05:21

"У Зеленського нема команди. На ходу формують усе"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.facebook.com Олександр Солонтай
  Експерт із політики Олександр Солонтай: ”Ми не можемо сконцентруватися на реформах. Величезні сили в України забирає Путін. У нас щодня є потреба захищатися”
Експерт із політики Олександр Солонтай: ”Ми не можемо сконцентруватися на реформах. Величезні сили в України забирає Путін. У нас щодня є потреба захищатися”

— Основна маса тих, кого виборці виставили за двері, політиками не були. Це активісти, співаки, військові, журналісти, бізнесмени, ставленики олігархів, які у парламенті відстоювали чиїсь інтереси. Політику країни не формували, — розповідає експерт із політики 39-річний Олександр Солонтай.

Що змінили і ще змінять ці вибори у країні?

— Є ризик утрати парламентаризму. За негативного сценарію це станеться протягом року, якщо Офіс президента зробить парламент "дівчиною за викликом".

З іншого боку, є шанс, що депутати змінять парламентську систему: змусять ходити на роботу, скасують депутатські фонди підкупу виборців, працюватимуть у комітетах, удосконалять законодавчий процес, сформують систему особистого голосування. Це буде крок уперед.

В який бік зміниться ситуація, побачимо через місяць, коли сформують уряд.

Більшість партій-мастодонтів програли. Чим займатимуться їхні лідери?

— Зеленський своїми кандидатами на округах "убив" мастодонтів, викинув їх із політичного процесу. Умовні литвини і кононенки тимчасово підуть на політичну пенсію. І це добре.

Та якщо система не зміниться, вони повернуться. А найгірше: нові ставатимуть такими ж, як попередники. Вони мають урахувати досвід і вирости в державних управлінців. Якщо ж не зрозуміють цього чи не наважаться — країна стоятиме на місці.

Що показали понад два місяці роботи президента Зеленського?

— Підтвердилося, що у нього немає команди. Вони на ходу формують усе.

З негативного ми побачили, що на Зеленського є олігархічні впливи, про які застерігали. Але вони не настільки критичні, щоб називати його лялькою в чиїхось руках.

Як працюватиме трикутник Верховна Рада — Офіс президента — уряд?

— Його очолюватиме Офіс президента. На кілька місяців в Україні встановлена президентська республіка, тому Рада і Кабмін будуть підпорядковані. Державою керуватиме "колективний Зеленський".

Далі залежатиме від того, які реформи робитимуть. Чи делегує Зеленський повноваження новому уряду, чи включить режим ручного керування.

Чи може перемога однієї політичної сили бути плюсом для країни?

— Так. Якщо проведуть реформу парламенту, він діятиме ефективно і після Зеленського.

Що буде ознакою ефективності парламенту?

— Парламентська реформа. З цього почнеться оздоровлення Ради. Коли депутати розглядатимуть законопроекти, а не накопичуватимуть їх. Тоді будуть реформи. Наприклад, децентралізація застопорилася, бо парламент не розглянув низку законопроектів.

Пізніше будуть інші індикатори: чи почала Верховна Рада взаємодіяти з урядом, чи залишається придатком до Офіса президента.

Третім індикатором будуть реформи: які та наскільки глибоко їх проводять.

Що є найскладнішим у нинішній політичній ситуації?

— Робити зміни в умовах війни. Ми не можемо сконцентруватися тільки на реформах. Величезні сили в України забирає Путін, який продовжує вбивати і шукає можливості для знищення. У нас щодня є потреба захищатися.

Як громадськість зможе контролювати владу?

— Крім громадського контролю, тільки через медіа. Громадськість не хоче створювати справжні партії. Люди мріють про чарівну паличку, щоб контролювати центральну владу і не напружуватися. Так не буває. Громадяни у всьому світі для впливу на політиків об'єднуються у партії, фінансують незалежні ЗМІ. А у нас навіть активне суспільство не має партквитків.

Ми говоримо про невелику кількість людей. Загалом, наше суспільство не є громадянським. Більше 50 відсотків не беруть участі ні в гаражних об'єднаннях, ні у волонтерських рухах, ні в батьківських комітетах. Органи самоорганізації тільки народжуються.

За 10 років кількість об'єднань зросла. У нас набагато краща ситуація порівняно з Росією, Казахстаном чи Білоруссю. Але якщо порівнювати з Канадою, Австралією, Штатами, Швецією, то нам ще треба багато працювати.

Депортували з Росії за лекції

Олександр Солонтай очолює програму практичної політики в Інституті політичної освіти.

Був депутатом міської ради Ужгорода та Закарпатської облради. 2018 року його обрали головою політради "Сили людей". Раніше був активістом молодіжного руху, займався підтримкою та навчанням молодих лідерів в Україні, Росії, Польщі, Казахстані, Білорусі, Молдові.

2012 року його арештували та депортували з Росії, куди прилетів читати лекцію. Перед тим за це видворили з Білорусі та Казахстану.

Родом із Закарпаття. Навчався в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету та в Ужгородському університеті за фахом "міжнародні відносини".

Водить екскурсії містами України та Європи, організовує походи в Карпати, колекціонує книжки про міста і громади в Україні.

— У мене найбільша тематична колекція і єдина задекларована. Вже дві шафи книжок зібрав, — каже Олександр Солонтай.

Зараз ви читаєте новину «"У Зеленського нема команди. На ходу формують усе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути