Ексклюзиви
вівторок, 25 квітня 2017 17:15

Топ-10 міфів про НАБУ: політолог розвіяв найпоширеніші

Топ-10 міфів про НАБУ: політолог розвіяв найпоширеніші
10 міфів про НАБУ / Фото: Слово и Дело

Жодна структура після Євромайдану не оточена такою кількістю міфів, як НАБУ.

Запити суспільства на ефективну боротьбу з корупцією лишаються незадоволені. З'ясувати правду заважає нагромадження міфів навколо флагмана антикорупційної боротьби по-українськи - НАБУ. Таку думку висловлює політолог Андрій Миселюк, пише "Цензор.нет". Називає 10 міфів про Антикорупційне бюро.

Міф 1. "НАБУ - забійна зброя проти тотальної корупції в Україні, якої вимагав Євромайдан"

"Це одна з вимог Євромайдану і суспільства в цілому, яке досі залишається невиконаним. Замість професійної, незалежної та ефективної структури створена повна протилежність кожній із цих вимог", - коментує Миселюк.

Міф 2. "Нехай у роботі бюро є окремі недоліки - а де їх немає? - але в результаті його роботи корупція в країні зменшилась"

За даними Ernst & Young, два роки тому Україна була на 7-му місці за поширенням корупції в Європі, сьогодні - на 1-му. За результатами досліджень Transparency International, Україна також лідирує серед найкорумпованіших країн в Європі та Центральній Азії.

Міф 3. "НАБУ робить усе, що може, для перемоги над гідрою корупції, але через кризу там дуже мало людей і мало грошей"

Бюро - численна структура, понад 700 співробітників, наголошує політолог. Торік на неї виділили 500 млн грн. Цього року керівництво бюро запросило й отримало 773,6 млн грн.

Минулого року бюро передало до судів аж 44 справи. Для платників податків кожна доведена до суду справа ("доведена до суду" - не означає, що за ними суд виніс обвинувальні вироки) цим відомством обходиться в понад 10 млн грн.

"Плюс скандали з освоєнням бюджетів - типу дорогих шкарпеток по 373 гривень за пару", - додає експерт.

Міф 4. "Бюро не хапає поки зірок з неба, зате вони не залежать від політичних сил та інтересів"

Активність і конкретний зміст роботи бюро повністю визначається політичними цілями його керманичів - Артема Ситника і Гізо Углави.

"Вони діють чітко в інтересах Міхеіла Саакашвілі. Досить згадати зрив приватизації ОПЗ у липні торік. Є інформація, що шефи бюро Ситник і давній соратник Саакашвілі Углава рушать на вибори в складі політсили Саакашвілі", - зауважує Андрій Миселюк.

Міф 5. "НАБУ спочатку займалося організаційним становленням, але тепер розгорнеться на повну так, що мало не здасться"

На думку експерта, тезу про становлення постійно просуває керівництво бюро, хоча працює вже третій рік.

Міф 6. "Уся проблема в суді і суддях - варто лише створити спеціальний Антикорупційний суд - одразу все вийде"

Україна - чемпіон за кількістю антикорупційних структур. У нас їх 6. Ситник і Холодницький навперебій запевняють, що конче потрібна ще одна, сьома. Але вони так само запевняли 2 роки тому, що у них є все необхідне для перемоги над корупцією. Результат погоні за цим судом відомий уже сьогодні: кількість полчищ для боротьби з корупцією знову не перейде в якість. Просто знадобляться нові мільйони з бюджету і продовжиться пошук причин і винних, додає він.

Міф 7. "Бюро, на відміну від політично ангажованих старих СБУ і ГПУ, займається тільки розслідуванням, причому допомагає колегам з інших відомств, чим може"

Бюро конфліктує з іншими правоохоронними структурами.

"Досить згадати конфлікт з ГПУ через стеження, конфлікт з НАПК через квартиру Лещенко, постійні публічні з'ясування відносин із САП, тертя з СБУ через прослуховування. Ці лінії конфлікту не вичерпані, буде продовження", - нагадує Миселюк.

Міф 8. "Бюро стільки викривальної роботи за старими корупційними схемами потрібно виконати, що навіть при всьому бажанні влазити в бізнес-схеми у них немає ніякої можливості"

НАБУ "вляпався" в політичні і геополітичні афери, стало активним учасником бізнес-розбирань. Приклади - зрив приватизації ОПЗ, справа проти МАУ, втручання на користь олігарха Григоришина на "Запоріжжяобленерго" і так далі.

Міф 9. "На НАБУ виливають відра бруду противники ефективної боротьби з корупцією, але бюро просто ніколи відволікатися на суперечки і захищати себе в публічному просторі - його співробітникам не до піару, вони цілодобово зайняті боротьбою з корупцією"

Активність керівництва НАБУ в соціальних мережах стала притчею і для критиків роботи бюро, і для колег-антикорупціонерів. Наприклад, у недавньому інтерв'ю журналу "Фокус" глава САП Холодницький дивується, навіщо цій структурі аж десять чоловік у прес-службі і нарікає на розвал багатьох справ через гіпетрофованої піар-активності керівництва бюро.

Міф 10. "НАБУ - це плоть від плоті громадянського суспільства. Структура свято дотримує цивільні права всіх підозрюваних і обвинувачених. Тому і бувають проколи через сувору реальність і жорсткі правила вітчизняної політики і бізнесу"

Замість копіткого і професійного збору переконливих доказів і захисту своєї позиції в судах НАБУ демонструє критично низький рівень юридичної грамотності. Ігнорує правові процедури, не дотримується демократичних прав громадян. Щосили практикуються не підтверджені, але гучні звинувачення. А замість збору доказової бази відомство підтягує фактаж під заздалегідь висунуті звинувачення - наприклад, організовує експертизи невизнаних авторитетних структур, а маловідомих фірм-одноденок з "правильними висновками". Самих підозрюваних без достатніх на те підстав поміщають за ґрати, прагнучи домогтися від них уже там необхідних показань і фінансового "відкупу".

Ці схеми заступник голови НАБУ Гізо Углава широко і результативно використав у Грузії, привіз їх в Україну. Це критикували правозахисники в Грузії. Тепер їх критикують в Україні. Можна згадати недавній коментар голови правління Української гельсінської спілки з прав людини, директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова у справі Мартиненка. Такі підходи не сприймає і процесуальне керівництво НАБУ - глава САП Холодницький говорив, що НАБУ діє один в один, як сталінське НКВД - "принцип такий: ми всіх закриємо, а там розберемося. Це 1937 рік".

Зараз ви читаєте новину «Топ-10 міфів про НАБУ: політолог розвіяв найпоширеніші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути