Ексклюзиви
четвер, 30 грудня 2010 04:30

2011 року процвітатимуть шахраї-посередники

58-річний Василь Рощин — головний спеціаліст Департаменту карного розшуку МВС України, автор книжки "Український лохотрон". Протягом 40 років досліджує шахрайства. Розповів, які з них будуть популярні 2011-го.

— Шахрайства вічні, — каже. — Якщо в 1990-ті "наперсники", цигани, "міняйли" дурили десятки людей у день, то, перейшовши на телебачення, лохотрони охоплюють мільйони.

Популярні зараз кілька видів шахрайств.

— Цього року через кризу і безробіття поширена афера з працевлаштуванням. Людина знаходить оголошення з пристойними пропозиціями, дзвонить. Їй довго розказують про вакансії, перспективи, премії, але зустріч не призначають. Просять перетелефонувати. Після двох-трьох дзвінків людина отримує рахунок за телефон на кількасот гривень.

Актуальний досі розвод кредитних спілок. Висять оголошення "Кредит на все без застави". Це працює кредитна спілка. Їх в Україні зареєстровано 810. Умови чудові: 1,5 відсотка річних на 20–30 років. "Потрібен лише вступний внесок" — говорять. Це 3–5 процентів суми кредиту. Людина йде в касу, проплачує внесок. Чекає грошей, а їх немає. Пояснюють: "Договір читали? Отримає кредит той, хто дасть більше внесків".

Усе популярнішими стають телевізійні ворожки. Прямий ефір, глядачі дзвонять. Їм кажуть, почекайте на лінії, екстрасенс зараз зайнятий. Телефонний сигнал іде через супутник, за кожну секунду абонент платить чималі гроші. Один інвалід влетів так на 500 гривень, навіть не дочекавшись розмови. За таким же принципом працюють телерозіграші.

Добре викачують гроші телевізійні екстрасенси. Пропонують допомогу на відстані: лікують, передбачають майбутнє. Впливають страхом. Приміром, людина шле фотографії родичів, дає всі дані, її беруть в оборот. Попереджають про неприємності, погрожують лихом. За гроші проблеми начебто вирішують. З однієї донеччанки викачали 100 тисяч гривень.

Років зо п'ять у лідерах шахрайства "книги поштою". Людина в газеті знаходить оголошення: вгадай елементарне слово і 250 тисяч — твої. Вгадує, відсилає відповідь. Потім приходить лист: "Ви виграли 250 тисяч. Щоб їх отримати — купіть у нас товари". Людина купує і чекає. А їй надходить нова пропозиція: виграш подвоїться, тільки купіть ще щось. Можна купувати постійно, але виграшу не буде.

Є й таке — повідомляють: "Ви виграли передплату на енциклопедії". Людина радіє, приймає. З енциклопедіями надходять інші книжки. Людина бере, бо ж даром. Потім надзвонюють з фірми — платіть. Передають дані боржника в колекторну компанію, і починається терор.

Ще одне шахрайство: пропонують місячний відпочинок на Канарських островах за 800 доларів. Людина радіє, позичає гроші, платить. А потім кажуть: це була плата за топчан на пляжі. Доплатіть решту — за готель, харчування, квитки на літак, візи.

Кілька років тому на хвилі земельного буму діяли лжекооперативи: гаражні, квартирні, земельні. Мовляв, керівництво кооперативу має зв'язки з владою, допоможе придбати ділянку. Брали гроші та зникали, бо працювали без дозволу.

Василь Миколайович запевняє, що наступного року будуть популярні так звані шахраї-посередники:

— Вони обіцяють за гроші вирішити питання у виконкомі, домовитися в суді, узяти кредит, забронювати місце на цвинтарі. Насправді дурять людей. Не втратять своєї популярності автопідстави, банківське шахрайство і кредитні спілки.

Зараз ви читаєте новину «2011 року процвітатимуть шахраї-посередники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути