Ексклюзиви
вівторок, 28 грудня 2010 10:57

Польща шукає в авіакатастрофі під Смоленськом провину Росії

Польща шукає в авіакатастрофі під Смоленськом провину Росії

Польща вимагає від Міждержавного авіаційного комітету (МАК) включити в доповідь по авіакатастрофі під Смоленськом оцінку дій російських диспетчерів.

Як заявив у понеділок, 27 грудня, акредитований при МАК представник Польщі Едмунд Кліх, в доповіді небагато було сказано про дії російської сторони, зокрема диспетчерів.

"Тим не менше, доповідь сконцентрована на діях польської сторони, особливо пілотів. Я не кажу про провину диспетчерів, але це має бути в доповіді. Якщо цього немає, то навряд чи можна назвати доповідь об'єктивною", - підкреслив представник Польщі.

За його словами, необхідно проаналізувати, чи вплинули дії диспетчерів на безпеку польоту чи ні. Кліх зазначив, що існує декілька причин катастрофи: "Більшість з них йдуть від польської сторони, але деякі й від російської".

Кліх також заявив, що Польща напише власну доповідь по Смоленській авіакатастрофі, якщо МАК не включить в доповідь передані раніше зауваження польської сторони: "Якщо наша позиція (зауваження до доповіді) не буде включена в доповідь, ми напишемо свою доповідь, історія знає такі випадки" .

Нагадаємо, 20 жовтня Росія передала Польщі проект звіту за підсумками розслідування катастрофи під Смоленськом. Пізніше польські ЗМІ повідомили, що МАК поклав провину за трагедію на поляків. Крім того секретар Національного авіаційної ради Польщі Томаш Хипкі заявив, що підсумки розслідування катастрофи можуть бути нищівними для польської сторони.

Однак 17 грудня прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його країна не готова прийняти поданий російською стороною проект доповіді.

Польський урядовий літак ТУ-154, на борту якого був президент Польщі Лех Качиньський, зазнав катастрофи під Смоленськом 10 квітня. Він разом з офіційною польською делегацією летів до Катині для участі в меморіальних заходах. На борту знаходилось 96 осіб: 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. У результаті авіакатастрофи не вижив ніхто.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Польща шукає в авіакатастрофі під Смоленськом провину Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути