Ексклюзиви
пʼятниця, 17 грудня 2010 20:51

Депутати вважають, що Путін образив тисячі українських ветеранів

Депутати вважають, що Путін образив тисячі українських ветеранів

Народні депутати Ірина Геращенко і Ольга Герасим'юк (обидві - фракція Наша Україна - Народна самооборона) закликали Міністерство закордонних справ України дати належну оцінку заяві прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна щодо того, що Радянський Союз і без України переміг би у війні.

"Народні депутати вважають, що цими висловами Путін нівелює роль України і українського народу у звільненні світу від фашизму, применшує внесок українців у Перемогу в Другій світовій війні. Російський лідер принизив пам'ять мільйонів українців, які загинули у боях проти фашизму", - сказано в заяві Геращенко і Герасим'юк.

Депутати також підготували проект постанови Верховної Ради, в якій запропонували депутатам засудити вислови, "які принижують патріотичні відчуття українців і нівелюють внесок українців у Другій світовій війні".

Депутати вважають, що заява Путіна яскраво свідчить про те, "яким буде викоханий в мріях Кремля спільний підручник історії, ідея написання якого так ревно підтримується Міністерством освіти і науки, молоді і спорту України".

Геращенко і Герасим'юк переконані, що своїми словами Путін образив тисячі українських ветеранів, кожну українську сім'ю, яка втратила своїх рідних у цій війні.

Депутати наводять цифри, згідно з якими загальні демографічні втрати України у Другій світовій війні, включаючи убитих, жертв концтаборів, депортованих і тих, хто відправився у вигнання разом з відступаючими нацистами, складає не менше 14 млн. осіб, що складає від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР.

"Влада повинна продемонструвати, що шанує пам'ять загиблих у війні, шанує живих ветеранів. Жодна з країн Європи не дозволяла собі применшувати внесок українців у Велику перемогу", - наголошується в заяві.

Нагадаємо, відповідаючи на одне з питань про те, що СРСР навряд чи переміг би у Великій Вітчизняній війні, якби Росія і Україна в той момент були різними державами, Путін сказав: "Я дозволю з Вами не погодитися... Ми все одно б перемогли, тому що ми країна переможців".

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що всі народи колишнього СРСР можуть вважати себе переможцями у Великій Вітчизняній війні.

Як відомо, раніше міністр освіти і науки України Дмитро Табачник обіцяв, що Україна і РФ до кінця 2010 року підготують спільний навчальний посібник для вчителів історії.

Пізніше, українські і російські історики визнали, що написання спільного підручника з історії для Росії та України є нереальним через різне бачення цієї історії академічною наукою двох країн.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Депутати вважають, що Путін образив тисячі українських ветеранів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути