середа, 22 вересня 2010 07:29

Законопроект про мови відбиває бажання вчити українську - Зарубінський

Законопроект про мови відбиває бажання вчити українську - Зарубінський

Народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський вважає, що коаліційний законопроект про мови демотивує громадян вивчати українську.

Про це він заявив сьогодні ввечері в ефірі одного з телеканалів.

Депутат назвав декілька тез, які окреслюють цю проблему.

"В Україні кожен громадянин, незалежно від етнічного походження, зобов"язаний знати українську державну мову. Має бути законодавчо чітко визначена жорстка мотивація вивчати українську. Будь-які новації, у тому числі і законодавчого характеру, які нівелюють і знімають мотивацію громадянина України вчити українську мову, є неприпустимі", - наголосив Зарубінський.

За його словами, держава зобов"язана підтримувати українську мову і давати можливість вільно розвиватись іншим мовам. Можливо, на думку політика, у першу чергу - російській мові, оскільки вона репрезентує більше населення ніж гагаузька, румунська чи молдовська.

Також, на переконання Зарубінського, треба сказати, що таке двомовність, оскільки її неправильно і нечітко інтерпретують.

"Інтерпретують як ситуацію, коли одна половина України говорить однією мовою, а друга іншою і вони не перетинаються. Тобто навіть бахваляться тим, що можуть не переходити на іншу мову, бо і так один одного розуміють. Двомовність - це знання двох мов", - підкреслив "литвинівець".

Зарубінський зазначив, що міжнародна мова - це англійська.

"Хто цього не знає, хай дізнається, якою мовою у світі робляться наукові дослідження, якою мовою здійснюються ділові контакти, наприклад, між Сингапуром, Індією і Великою Британією. Обов"язковим має бути знання англійської. Інакше ми не пройдемо у цивілізаційний простір", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи означає ця критика, що Зарубінський не підтримує законопроект, який розробив його колега Сергій Гриневецький, він зауважив: "Мій колега розробив його з власної ініціативи. Це його особиста думка. Що стосується моєї позиції, то я вважаю, що у тому вигляді, в якому зараз є цей законопроект, він демотивує громадян вивчати українську державну мову".

Зарубінський також не зміг сказати, чи є ще представники коаліції, які мають таку ж позицію.

"Я не знаю. Я ж не сексот, не винюхую і ніколи цим не займався. Яка позиція, така є", - додав він.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Законопроект про мови відбиває бажання вчити українську - Зарубінський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути