неділя, 08 лютого 2009 12:42

Екіпаж "Фаїни" прилетить літаком з Кенії до Києва

Екіпаж "Фаїни" прилетить літаком з Кенії до Києва
Члени екіпажу судна "Фаїна" після прибуття в Кенію хочуть вилетіти звідти літаком до Києва. Про це вони сказали вчора під час телефонної розмови з Уповноваженим Верховної Ради України Ніною Карпачовою, повідомили ForUm"у в прес-службі Омбудсмана.

Виконуючий обов"язки капітана судна Віктор Нікольський повідомив, що американський лікар оглянув членів екіпажу, і стверджує, що стан їхнього здоров"я більш-менш задовільним. "Сьогодні (у суботу) нас оглянув американський лікар, - сказав Нікольський, - і знайшов наш стан здоров"я більш-менш задовільним. Потім він поповнив медичну аптечку новими ліками".

Нікольский додав, що йому хотілося б особисто супроводжувати тіло капітана "Фаїни" Володимира Колобкова, який помер після захоплення судна піратами, до самого Санкт-Петербурга.

Члени екіпажу також сказали, що питна вода, їжа та постільна білизна вже доставлені на борт "Фаїни" американськими військовими. Тепер слід забезпечити судно технічною водою. Щоб не втрачати часу на зупинку судна, моряки попросили скинути воду з гелікоптера.

Омбудсман поцікавилася, чи були моряки інформовані про те, що судно направляється в зону бойових дій, Нікольский прямо відповів: "У полон ми потрапили не за своєю волею. Нас ніхто не інформував про те, що ми йдемо в зону бойових дій".

Як повідомлялося, в даний час "Фаїна" направляється в Кенійський порт Момбаса під охороною американського корабля "Масон". Очікується, що судно прибуде туди у вівторок-четвер.

Для забезпечення безпеки екіпажу "Фаїни" на борту судна продовжують перебувати бійці підрозділу спецпризначення ВМС США.

4 лютого ізраїльський власник "Фаїни" заплатив 3,2 млн. доларів за звільнення судна. 5 лютого ввечері остання група піратів покинула борт судна "Фаїна".

Українське судно "Фаїна" було захоплене сомалійскими піратами 25 вересня 2008 року в нейтральних водах ближче до Кенії. Судно йшло під прапором Белізу в Кенію і перевозило військову техніку, зокрема близько 30 танків Т-72, запчастини до бронетехніки. На борту судна "Фаїна" 21 член екіпажу: 17 із них - громадяни України, троє громадяни Росії і один громадянин Латвії. Капітан судна, громадянин Росії Володимир Колобков, помер незабаром після захоплення судна.
Зараз ви читаєте новину «Екіпаж "Фаїни" прилетить літаком з Кенії до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути