Ексклюзиви
четвер, 27 листопада 2008 14:44

10 найвпливовіших чоловіків на Полтавщині

10 найвпливовіших чоловіків на Полтавщині

Редакція "Газети по-українськи" завдяки експертам підготувала рейтинг 10 чоловіків, які мають найбільший вплив на стан справ у різних галузях на Полтавщині. Кожен із експертів склав свій рейтинг впливовості. На сторінках "ГПУ" ми друкуємо їх узагальнені дані.

Окрім осіб, які увійшли до десятки найвпливовіших, також експерти часто згадували першого заступника губернатора Івана Близнюка, мера Кременчука Миколу Глухова, керівника сільгоспкооперативу "Батьківщина" в Котелевському районі, Героя України Олександра Коросташова і керівника агрофірми "Агроекологія" в Шишацькому районі Героя України Семена Антонця.






1. Олександр Удовіченко, 50 років, голова Полтавської обласної ради.


Обґрунтування впливовості. Посада голови обласної ради, членство в Партії регіонів. Є депутатом обласної ради двох скликань.

Торік Удовіченко офіційно задекларував понад 200 тис. грн заробітку. Із нерухомості його родина має власний двоповерховий будинок у селі Розсошенці, квартиру в Полтаві площею 115 кв. м та гараж.

Удовіченко їздить на чорній "Тойоті Прадо". У старшого сина Сергія "Тойота Камрі", молодший Максим їздить на "Лексусі 350".

Сергій Удовіченко працює заступником прокурора Полтави. Максим закінчив академію банківської справи в Сумах, працює в кредитному центрі "Приватбанку".

Очолював обласну комсомольську організацію

250 тис. грн Олександр Удовіченко тримає на депозиті в банку. Члени родини мають 132 тис. на банківських рахунках.

Біографія: Народився 18 серпня 1957-го на Харківщині. Закінчив Харківський політехнічний інститут та Українсько-фінський інститут менеджменту й бізнесу.

Головою облради Удовіченка обрали за списком Партії регіонів. До цього він очолював регіональне управління "Приватбанку", був головою Полтавської облдержадміністрації. У минулому очолював обласну комсомольську організацію.



2. Валерій Асадчев, 54 роки, голова Полтавської облдержадміністрації.


Обґрунтування впливовості. Посада голови облдержадміністрації.

Кар"єру посадовця розпочав із депутатства в Голосіївському районі Києва. Три роки був головою цього району. Потім став депутатом Верховної Ради. З Українського Народного Руху перейшов 2002 року до "Нашої України". 2006-го Асадчева призначили губернатором Полтавщини.

Експерти зауважують, впливовість Асадчева зумовлена винятково посадою. Власного бізнесу губернатор не має. У декларації про доходи записав квартиру в центрі Києва площею 145 кв. м, яку родина здає в оренду. Річний прибуток від цього становить 110 тис. грн. Їздить Асадчев службовою машиною. Дружина Валентина каже, що ходить пішки. У родини є земельна ділянка площею 0,16 га в селищі Гатне Київської області. На ній звели фундамент під будинок.

Рік Асадчев винаймав у Полтаві двокімнатну квартиру. Улітку цього року її викупив. Змінювати київську прописку на полтавську губернатор не планує. Мешкає в квартирі з дружиною Валентиною та двома прийомними синами — 18-річним Олександром та 16-річним Євгеном. Мають рідну доньку — Тетяну, 24 роки. Вона живе у власній квартирі в Києві, навчається на вокальному відділенні училища ім. Глієра.

Біографія: Народився 14 липня 1953-го в Києві. Має три вищі освіти — інженер-технолог, хоровий диригент та юрист. Депутат Верховної Ради України двох скликань. 27 вересня цього року Асадчеву присвоїли звання почесного громадянина Голосіївського району Києва, яким нинішній губернатор Полтавщини керував у 1995–1998 роках.



3. Андрій Матковський, 44 роки, міський голова Полтави.


Обґрунтування впливовості. Посада міського голови обласного центру. Зв"язки в бізнесових структурах, які вдалося налагодити за час керівництва Державною податковою інспекцією Полтави.

Родинний бізнес — торговий центр "Театральний" у Полтаві.

На вибори мера 2006 року Матковський ішов депутатом міської ради від Блоку Юлії Тимошенко. Після обрання мером став позапартійним. До головування в Полтавській міськраді працював директором регіонального управління комерційного банку "Приватбанк".

Дружина Вікторія очолює страхову компанію "Залізничні шляхи України". Також вона керує громадською організацією "Жіноча рада". У Матковських є два сини — Михайло та Павло. Між ними різниця 17 років. Старший син мешкає в Києві. Навчається в Київському національному економічному університеті, працює адміністратором у мережі ресторанів "Козирна карта" в столиці.

Працював у податкових органах

Родина мешкає у власній трикімнатній квартирі на вул. Конституції. Авто Андрій Матковський взяв у кредит на три роки.

Біографія: Народився 7 липня 1964-го в Алма-Атинській області в Казахстані в сім"ї залізничника. Навчався в Казанському військовому суворовському училищі. Із 1996 по 2001 роки працював у податкових органах у Полтаві. Перед тим як стати мером, був секретарем Полтавської міської ради.



4. Михайло Цимбалюк, 43 роки, начальник обласної міліції.


Обґрунтування впливовості.

На керівних посадах у міліції з 1998 року. Йому приписують дружні стосунки з обома колишніми президентами — Леонідом Кравчуком та Леонідом Кучмою.

Будучи губернатором Тернопільщини, Цимбалюк балотувався до Верховної Ради та зняв свою кандидатуру на користь екс-президента Кравчука.

Михайло Цимбалюк педагог за освітою, кар"єру починав директором сільської спортшколи. В органи внутрішніх справ прийшов керівником автогосподарства обласної міліції. Потім став начальником ДАІ. Із заступника начальника обласної міліції був призначений губернатором Тернопільщини. З посади губернатора знову повернувся в правоохоронні органи начальником міліції Рівненської області. Після Рівненщини очолював обласну міліцію Львівщини.

Торік 29 грудня став начальником міліції Полтавської області. Цимбалюк розпочав боротьбу з продажем трамадолу в обласному управлінні міліції створили камеру для зберігання вилучених наркотиків, робили їх публічні спалювання. Переатестували працівників відділу з боротьби із незаконним обігом наркотиків.

Цимбалюк одружений. Має сина, він навчався на історичному факультеті Тернопільського педуніверситету. Начальник міліції любить полювання. Каже, стріляє лише кабанів та вовків. Смерть інших тварин сприймає болісно. Подобається швидка їзда на мотоциклі та авто.

Біографія: Народився 21 листопада 1964-го в селі Пасічна Наддвірнянського району Івано-Франківської області. 1988 року закінчив Тернопільський педінститут.



5. Микола Касьян, 71 рік, народний лікар України, мануальний терапевт.


Обґрунтування впливовості. Створена Касьяном методика лікування хребта й суглобів визнана в світі. Дружить фактично з усіма політиками.

Мануальний терапевт лікував поперек космонавтці Валентині Терешковій, своєму кумові-співаку Йосипові Кобзону. Вилікував три шийні хребці покійній дружині Михайла Горбачова Раїсі. Має дружні стосунки з головою адміністрації колишнього президента Леоніда Кучми Віктором Медведчуком.

У Книзі рекордів Гіннеса 1993-го зробили запис: "Україна. Найбільше костоправних операцій зробив народний лікар Микола Касьян. Протягом 1990 року він здійснив вправлення дисків хребта 41 тис. 251 хворому".

П"ять років тому Микола Касьян збудував у Кобеляках триповерховий реабілітаційний центр. Із його спорудженням допоміг Віктор Медведчук. Щодня лікар приймає до 300 пацієнтів. Обстежує і його прийомний син Ян. У Миколи Андрійовича друга дружина — Андріяна Миколаївна. Перша померла від раку. Доньки від першого шлюбу — Людмила, Тетяна й Руслана, усиновлений син Ян. Є вже п"ять онуків і правнук Костик.

Торік обласна влада висунула Касьяна на звання Героя України. Але нагороду не дали. Про присвоєння лікареві звання Героя також клопотав колишній губернатор Полтавщини Євген Томін. Президент Кучма не погодився.

Касьян має звання народного лікаря СРСР, заслуженого лікаря України, академіка.

Біографія: Микола Касьян народився 10 квітня 1937-го в селі Бережнівці під Кобеляками. Костоправами були його батько, дід і прадід. У Кобеляках Касьян займається меценатством.



6. Єпископ Полтавський і Миргородський Української православної церкви Московського патріархату Филип, 52 роки.


Обґрунтування впливовості. Із 2001 року керує Полтавською єпархією. Дружить фактично з усіма можновладцями. Один з найвірогідніших кандидатів на посаду Митрополита УПЦ.

Із січня 2002-го його поставили єпископом. Керує синодальним відділом Української православної церкви з катехізації  — вивчення основ віри, релігійної освіти та місіонерства.

Поставили в ранг єпископа у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври

Єпископ Филип — у миру Роман Альбертович Осадченко. Народився в сім"ї військових. Здобув фах біолога в Харківському державному університеті. У 24 роки став священиком кафедрального собору в місті Курськ у Росії. На Полтавщину приїхав 1986-го. Владика закінчив Московську духовну семінарію та Київську духовну академію. 1993-го Филип прийняв чернечий постриг та був призначений намісником Спасо-Преображенського Мгарського монастиря в Лубнах Полтавської області. Із 1997-го був ректором духовного училища в Комсомольську.

Поставили Филипа в ранг єпископа Полтавського та Кременчуцького у Трапезному храмі в Києво-Печерській лаврі.



7. Олег Бабаєв, 43 роки, народний депутат України, президент футбольного клубу "Ворскла".


Обґрунтування впливовості. Статки, досвід роботи, посада.

2004 року увійшов до списку 500 найуспішніших топ-менеджерів української економіки всеукраїнської рейтингової програми "Гвардія керівників". Бабаєв є народним депутатом України 6-го скликання від Блоку Юлії Тимошенко. 1998-го був головою правління відкритого акціонерного товариства "Кременчукм"ясо".

Живе в Кременчуці. У Києві має власну двокімнатну квартиру. Одружений. Виховує двох доньок. Майстер спорту із дзюдо.

Закінчив Мінське військово-політичне училище

25 листопада Олег Бабаєв відкрив у Кременчуці громадську приймальню. Вона працює щовівторка і щочетверга з 10.00 до 17.00 в палаці культури "АвтоКрАЗ". Тут громадяни зможуть отримати безкоштовну правову допомогу, поскаржитись на дії міліції.

Біографія: Народився 21 жовтня 1965 року в місті Курськ у Росії. Закінчив Мінське військово-політичне училище, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. До того, як очолив "Кременчукм"ясо", працював фінансовим директором комерційної структури. Крім "Ворскли", із жовтня 2003 року є почесним президентом футбольного клубу "Кремінь" у Кременчуці.



8. Анатолій Кукоба, 60 років, колишній міський голова Полтави, голова благодійного фонду захисту і підтримки талановитих дітей.


Обґрунтування впливовості. П"ять разів поспіль був мером Полтави. Депутат Верховної Ради двох скликань. Почесний громадянин Полтави.

Із 2000 до 2004 роки Кукобі вдавалося суміщати посади мера й народного депутата України. Попри заборону Конституції бути нардепом та займати оплачувану посаду, Верховна Рада не позбавила Кукобу депутатського мандата. Міські депутати в цей час не призначали в Полтаві виборів мера.

Кукоба нині відійшов від справ. Займається дачею. Опікується благодійним фондом, до котрого за 15 років його існування вдалося залучити багатьох місцевих меценатів.

Як кандидат технічних наук, займається винаходами. Нещодавно запатентував власний винахід — насос для перекачування будівельних сумішей.

Кукоба вдруге одружений. Його нинішня дружина Віра активно займалася благодійництвом, коли Анатолій Тихонович був мером. Нині безробітна.

Кукоба має дві доньки. Одна — кандидат наук, закінчила медичну академію. Працює викладачем. Друга донька закінчила технічний університет, є власницею рекламного агентства "Анна", салону краси "Vile Valo" в центрі Полтави.

Любить футбол. Вболіває за "Ворсклу". Їздить із командою на важливі матчі.

Біографія: Народився 8 листопада 1948-го в Полтаві у сім"ї робітників. Закінчив Полтавський інженерно-будівельний інститут. З 1977-го очолював посади в місцевих органах влади. У квітні 1990 року очолив Полтавську міську раду.



9. Костянтин Жеваго, 34 роки, голова фінансово-промислової групи "Фінанси та кредит".


Обґрунтування впливовості. За версією англійської газети "The Times", входить до п"ятірки найбагатших людей України, десятки найбагатших політиків світу. Приблизні активи $3,4 млрд.

З прізвищем Жеваго та брендом "Фінанси та кредит" пов"язують майже 60 комерційних структур. Серед них компанія Ferrexpo, яка контролює Полтавський гірничозбагачувальний комбінат, банк "Фінанси та кредит", компанія "АвтоКрАЗ", футбольний клуб "Ворскла". Народний депутат чотирьох скликань.

Через кризу в металургії він продав більше 20% акцій компанії Ferrexpo.

Жеваго світські заходи не відвідує, інтерв"ю не дає. Дружина Жеваго Аліна — кандидат економічних наук, викладає в Київському національному економічному університеті. Виховують сина Івана та доньку Лізу. Друзів у Жеваго небагато.

Підлеглі Жеваго кажуть, майже весь час він проводить у кабінеті. Мільярдер колекціонує раритетні автівки. У нього є літак "Глобал Експрес" та італійський вертоліт "Агуста". На останньому ініціали KVZ — Костянтин Валентинович Жеваго. Під час агітаційних поїздок на минулорічних виборах цей вертоліт возив Юлію Тимошенко.

Біографія: Народився 7 січня 1974-го в селищі Дніпрорудне Запорізької області. Батько працював інженером, матір — вихователькою в дитсадку. Жеваго вступив на факультет обліку та аналізу зовнішньо-економічної діяльності Київського інституту народного господарства. Навчався разом із сином голови Держагропромбуду УРСР Василя Черепа Сергієм. З ним Жеваго на другому курсі розпочав спільний бізнес.



10. Андрій Веревський, 34 роки, голова ради директорів та співвласник "Кернел Груп", виробника рослинних олій під брендом "Щедрий Дар", "Стожар", "Чумак домашня", "Чумак золота", "Любонька".


Обґрунтування впливовості.

Приблизні активи $900 млн. Один із наймолодших мультимільйонерів у світі, входить до 50 найбагатших людей України. Позаштатний радник прем"єр-міністра Юлії Тимошенко.

Рік тому "Кернел Груп" отримала право виробляти та продавати олію під брендом "Чумак". Угода зробила Веревського монополістом в олійній галузі країни.

Оцінюючи статки мультимільйонера, фахівці говорять про "феномен Веревського". У 18 років на другому курсі Полтавського інженерно-будівельного інституту він став заступником директора Полтавського відділення державної компанії "Хліб України". Кар"єрний зліт Веревського пов"язують із його батьком Михайлом. Той у 1990-х був довіреною особою соціаліста Олександра Мороза на парламентських та президентських виборах. Із 24 років Веревський почав займатися політикою. Тричі змінював партійну належність. 2002 року був у фракції Леоніда Кучми "Єдина Україна". До 2003-го — член Партії регіонів. Із 2004 року є членом Блоку Юлії Тимошенко. Найбільшою оборудкою Веревського називають купівлю підприємства "Соняшник" у Полтаві.

Веревський особа непублічна. Одружений. Виховує з дружиною трьох дітей: двох синів та доньку. Мешкає в Києві.

Біографія: Народився 25 липня 1974 року в Полтаві. Із 1991-го навчався в Полтавському інженерно-будівельному інституті. 2000-го закінчив Оксфордський коледж в Англії.



Експерти:

Олексій Андрієнко, директор обласного театру ім. Гоголя.

Ірина Дудка, керівник прес-служби Полтавської обласної ради.

Віталій Зелюк, ректор Полтавського обласного інституту післядипломної освіти педпрацівників, директор Центру соціальних досліджень Полтави.

Юрій Ісаєв, сертифікований тренер із практичної журналістики.

Олександр Келим, голова громадської колегії при Полтавському міськвиконкомі.

Віктор Кикоть, керівник прес-служби Полтавської міської ради.

Микола Ляпаненко, генеральний директор обласної державної ТРК "Лтава".

Василь Неїжмак, журналіст газети "Україна Молода", голова Полтавського прес-клубу, депутат обласної ради від "Нашої України".

Олесь Пошивайло, директор Інституту керамології відділення Інституту народознавства НАН України, генеральний директор Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішні Зіньківського району.

Зараз ви читаєте новину «10 найвпливовіших чоловіків на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути