Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2008 09:14

У топ-100 найбагатших людей - чверть українців

У топ-100 найбагатших людей - чверть українців
Польський тижневик Wprost представив свій черговий рейтинг найбагатших жителів Центральної і Східної Європи. Цього року в сотню європейських багачів потрапили 24 українці.

Серед них найбагатшим виявився власник "СКМ" Рінат Ахметов, чий статок польське видання оцінило в 23 мільярди доларів. Це дозволило українцеві піднятися на друге місце в рейтингу. Минулого року із станом 18,7 мільярда доларів він займав тільки четвертий рядок топ-100. Таке стрімке зростання українські аналітики пояснюють підвищенням вартості металу в першому півріччі 2008 року. "Непогані фінансові результати показувала і компанія ДТЕК, - пояснює керівник аналітичного департаменту "Сократ" Костянтин Степанов. - Але до кінця року через кризу на металургійному ринку капіталізація компанії Ахметова зменшиться".

2008-й рік став вдалим і для Ігоря Коломойського, який зайняв сьоме місце в рейтингу. Активи власника групи "Приват" Wprost оцінив в 11,4 мільярда доларів. Це дозволило дніпропетровському бізнесменові застовпити собі місце в першій десятці європейських товстосумів.

В цілому українські бізнесмени, не дивлячись на світову фінансову кризу, також збільшили свої заощадження. У 2008 році збіднів тільки один український мільярдер - власник Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Владимир Бойко. Якщо минулого року статок соціаліста-металурга журнал оцінив в 2,3 мільярда доларів, то в 2008 році - тільки в 2,1 мільярда.

"Ми дуже обережно підходимо до таких рейтингів, оскільки ці підрахунки достатньо умовні. Точну оцінку вартості можна дати тільки по тих компаніях, акції яких котируються на біржах. Так, ринкова вартість акцій групи "Приват" з початку року впала з 5,3 мільярдів доларів до 2 мільярдів. Тоді як непублічні компанії складають істотну частину активів українських бізнесменів", - пояснює аналітик ConcordeCapital Олександр Клімчук.

Найбагатшим європейцем, за версією польського видання, став росіянин Сулейман Керімов. Його стан оцінений в 24,5 мільярда доларів. Минулого року в аналогічному рейтингу Керімов був тільки четвертим. Збільшити свій стан Керімов зміг завдяки вигідному продажу пакетів акцій "Газпрому" і Ощадбанку. Засоби від їх продажу пустив в справу, придбавши близько 3% акцій DeutscheBank, а також папери MorganStanley, CreditSuisse, UBS.

Слідом за Рінатом Ахметовим в списку Wprost опинився непублічний співвласник швейцарської групи Gunvor, через яку проходить третина експорту російської нафти, Геннадій Тимченко. Його статок оцінили в 20 мільярдів доларів.

За рік більше всіх з мільярдерів "втратив в ціні" власник "Російського алюмінію" Олег Дерипаска. За підрахунками поляків, фінансова криза "з"їла" його 15 мільярдів доларів. Тепер колишній лідер - тільки п"ятий в рейтингу, повідомляє Дело.

Зараз ви читаєте новину «У топ-100 найбагатших людей - чверть українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути