Олександра Проляка
письменниця книжок фентезі, автор колонки з тайм-менеджменту, мама та організатор суспільних культурно-масових заходів (велогонки для дітей, з'їзди фантастів, танцювальні вечірки)
10.07.2012
4

Обряд очищення

Занесло мене в цьому році до однієї язичницької громади на святкування Купали. Громада широко рекламувала цей захід, тому я не могла не піти.
Дорога до Бога, навіть якщо це язичницький бог, завжди важка. В цьому переконалися всі, хто вирушив на свято - далеко не кожна машина могла проїхати до місця дислокації. Тягтися більше півгодини по жарі по піску для лінивих столичних жителів - завдання не з легких.
Однак захід був того вартий.

По-перше, через слов'янську гімнастику. Возз'єднання з потоками слов'янської сили було дуже схоже на розминку на уроках фізкультури, проте всі махали руками з таким серйозним виглядом, що сміятися було просто блюзнірством. Якби мій шкільний фізрук ВасьАндреїч побачив таку увагу до нахилів і розтяжки, то повісився б від заздрощів.
По-друге, через обряди. Багаття, вінки, вода, вишиванки, пісні ... Те, що треба для приємного суботнього вечора.
По-третє, через обряд очищення. Кожен бажаючий міг за 40 гривень купити спеціальну ляльку-мотанку, щоб потім прив'язати до неї свої проблеми і пустити вплав по Дніпру. Ці лялечки пропонувалися так наполегливо, що мої супутники, далекі від священного трепету перед обрядами обізвали цей захід "обрядом очищення від 40 гривень". Проте публіка, почувши заклики зі сцени, дуже жваво кинулася очищатися.
Що б не відбувалося в світі, людині властиво вірити у вищі сили. Колись, грім нагадував про Перуна, потім його змінив пророк Ілля на колісниці, потім - розряди електрики і абсолютна віра в науку ... Коло замкнулося, і Перун відвойовує позиції. Стикаючись з життєвими труднощами, людина шукає допомоги скрізь, де може. Головне, щоб допомагало. Добре, якщо це лялечка з клаптиків ціною 40 грн, і вже набагато гірше, якщо це цілителька в десятому поколінні Мотрона, магістр білої та чорної магії, яка, заради заробітку, здатна повністю скалічити чуже життя.
Раніше віра і наповнені чарами обряди органічно впліталися в життя кожної людини. Тепер у більшості немає цілісності свідомості, властивої предкам. Сучасна людина гладить пузико глиняного китайського божка для здобуття багатства, святить паски на Великдень, плете вінки на Купала, вранці робить асани, вдень вірить в науку, а ввечері хреститься на ікони.
Сказати однозначно, що це добре, можна тільки стосовно до різного роду "професіоналів", які заробляють на хліб, заявляючи, що вони магістри білої, чорної, сірої і сутінкової магій одночасно.
А іншим доводиться проходити обряд очищення гаманця.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі