Російська пропаганда змінила риторику, однак щось пішло не так

Головний меседж для росіян: українці нормальні, але України – не існує

Доки українці сварились який парад кращий і чому глава Офісу президента святкує День незалежності у Сан-Тропе, Кремль улаштував інформаційну диверсію. Так би мовити, подарунок Україні на День народження.

Перше – 24 серпня "Россия 24" крутила документальний фільм "Проект Україна". З назви все зрозуміло. Нічого нового: Україна – штучне утворення, українці – "русские" люди, а країна – це русофобський буфер між "загниваючим Заходом" і "високодуховною Росією". Все в стилі failed state.

Другий подарунок був новішим. На тому ж каналі вийшло ток-шоу "Окопная правда", де дискусію вели нібито екс-бійці ЗСУ з нібито бійцями незаконних збройних формувань ОРДЛО. Все вийшло цікаво і показово. Так звані "ветерани ЗСУ" "визнали" всі меседжі російської пропаганди: а) вони обстрілювали мирних жителів, дитсадки і школи, і це не були так звані ополченці; б) бойовики обстрілювали виключно виявлені цілі; в) на Донбасі громадська війна.

З'явилось відео, де "ветерани" з обох боків фронту йшли Москвою і співали українських пісень

Головне послання у передачі: політики завели до війни, а учасники бойових дій мають можливість домовитись. У мережі пізніше навіть з'явилось відео, де "ветерани" з обох боків фронту йшли Москвою і співали українських пісень (цілком в дусі російської пропаганди, що українською можуть бути лише пісні). Правда, лава запасних "українських зрадників" у РФ мабуть маленька, бо в передачі засвітився скандальний Олександр Мединський, який і раніше виступав на російському ТБ з проросійськими заявами.

Але щось у російському медіазливі пішло не так. Хоча б тому, що у нас про ці передачі взагалі мало хто чув. Не те, щоб українці звикли ігнорувати російські меседжі. Технічно вони зайшли не тоді: у нас конфлікт парадів, нова Рада, формування уряду, сто днів президента. А ось у "республіках" ця передача викликала зашквар. Особливо серед бойовиків і прихильників "русского мира". Відразу з'явились заяви, що їхнім "ветеранам" заплатили. Навіть з'явились суми – 300 тис. рублів. Але не це головне.

В інформаційній війні Росія якось зігнорувала, що створила штучну реальність для людей, які проживають в "республіках". І зараз – після п'яти років військової істерії і залякування наступом укрів, зненацька виявляється, що ворог – не ЗСУ. Тому в частині голів почав відбуватись когнітивний дисонанс, хоча ці голови можуть і не знати значення цього терміну.

Росія не планує великих військових дій в Україні, вона добиватиметься контролю над територією політичним шляхом

Головний меседж обох передач для росіян: українці нормальні, але України – не існує. Росія змінює риторику. Щонайменше, Кремль перестав дегуманізувати наших військових (тобто робити з них "страшних тварин" – що більшою мірою властиво для періоду загострення війни). Але і не визнає за Україною права бути державою. У сукупності висновок такий: Росія не планує великих військових дій в Україні, вона добиватиметься контролю над територією політичним шляхом – чи то через "мінські домовленості", чи – через низку інших компромісів, до яких схилятиме українську владу.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі