Андрій Таїцький
Викладач англійської мови. Працює у В'єтнамі
28.08.2018

Вчитель англійської з України отримує у В'єтнамі $1000 на місяць

В Азії викладання англійської відбувається через ігри

Для України позитивним прикладом є в першу чергу Європа. Мало українців цікавляться, що собою являє Азія. А от для мене вона стала джерелом можливостей і ковтком свіжого повітря.

Зараз у В'єтнамі триває бум на вивчення англійської мови. За прикладом сусідніх Китаю і Таїланду, політична верхівка країни вирішила, що В'єтнам потребує зближення із Заходом, тому населення має володіти англійською. Багато уваги приділяють дітям шкільного віку. Працюють тисячі центрів по вивченню мови і кожен з них хоче мати іноземного вчителя.

Треба розуміти, що в першу чергу школи, батькі і діти хочуть працювати з нейтів спікерами, тобто людьми, для яких англійська мова є рідною. Але ще однією важливою умовою для кандидатів є європейська зовнішність. Людей з США, Британії, Канади і т.п., не вистачає для всіх шкіл і центрів. І тим більше вони рідко погоджуються їхати в провінцію в невелике містечко, а таких пропозицій доволі багато. Тому центри охоче співпрацюють з німцями, французами, іспанцями, слов'янами та іншими людьми з західних країн. Іноді мої знайомі кажуть, що вони, скажімо, з Канади, щоб уникнути непорозумінь.

Щоб влаштуватися на роботу вчителем потрібно знати англійську на рівні вище середнього (Upper Intermediate, B-2). Зазвичай роботодавці вимагають від кандидатів також наявність вищої освіти. Особливо добре, якщо ви маєте профільну освіту, пов'язану з англійською мовою.

Для громадян України туристичну візу до В'єтнаму видають на 90 днів. По ній можна працювати

Для громадян України туристичну візу до В'єтнаму видають на термін до 90 днів. Наразі є можливість по ній працювати. Коли термін візи спливає, можна виїхати за кордон, а потім заїхати знову, отримавши нову туристичну візу на 90 днів. Це цілком легально. Є багато агентств, де вам можуть зробити бізнес або робочу візу на рік і довше. Але краще побудувати гарні стосунки з якимось центром, дитсадком чи школою, домовитись про довготривалу співпрацю. Тоді навчальний заклад допоможе отримати робочу візу.

Щоб почуватися впевнено на співбесіді важливо отримати сертифікат вчителя. Це можна зробити онлайн. Найпопулярніші сертифікати – це TEFL (Teaching English as a Foreign Language) і CELTA (Certificate in English Language Teaching to Adults). Я отримав TEFL вже будучи у В'єтнамі. Цей курс включає 120 годин лекцій і завдань. Коштує навчання $200-300. Також в нагоді стануть сертифікати, що підтверджують рівень знання англійської мови, такі як IELTS, TOEFL, FCE, тощо.

Гарний варіант для людей, які нещодавно приїхали на роботу — дитячі садки. Краще працювати в кількох одночасно.

Розповсюджений вид навчальних закладів - приватні центри. Діти ходять туди у вільний від звичайної школи час.

Також можна знайти вакансію у загальноосвітніх школах, давати онлайн уроки, або проводити приватні заняття один на один чи з маленькими групами.

Однією з основних форм вивчення мови в дитсадках є прості дитячі пісеньки

В Азії викладання англійської відбувається через ігри. Уроки будують так, щоб дітям було весело і цікаво, щоб викликати в них бажання вивчати мову. Наприклад, однією з основних форм вивчення мови в дитсадках є прості дитячі пісеньки. Вчитель вмикає пісню на комп'ютері, діти встають зі стільчиків, пританцьовують і співають. У В'єтнамі люблять яскравих, активних та життєрадісних людей, які вміють створити позитивну атмосферу в класі і постійно посміхаються. Але не дуже люблять, коли вчителі мовчазні, замкнуті і сором'язливі, таким людям важче знайти роботу.

Найкращі міста для роботи – це найбільші мегаполіси країни Ханой і Хошимін. У Ханої вища зарплатня, а в Хошиміні кращий клімат. Багато людей працюють вчителями в центрі країни у місті Дананг. Місто розташоване на морському узбережжі, має багато культурних пам'яток. Але там вищі стандарти при прийомі на роботу і нижча зарплатня, ніж в Ханої і Хошиміні.

Ще один варіант - це поїхати в село, або маленьке містечко в провінції. Для деяких моїх знайомих такий варіант вирішує одразу всі проблеми. У провінції учитель може отримати достатньо робочих годин і школи часто надають житло.

У провінції зарплата становить від $1200, при цьому школа платить за житло

У містах за 1 годину уроку платять $15-25. Якщо працювати 17-20 годин на тиждень, можна отримувати $1000-1200 на місяць і вище. В провінції ситуація приблизно така ж. Якщо укладати контракт зі школою на повну зайнятість зарплата становить від $1000, при цьому школа, як правило, платить за житло.

Щодо витрат, переліт з України до В'єтнаму коштує $350-400. Ще $25 потрібно заплатити за візу і $15 за запрошення для в'їзду в країну. Житло у В'єтнамі можна зняти за $200 за місяць. Зазвичай просять платити за 2 місяці і залишити депозит. Тому в сумі виходить $600. Повсякденні витрати для усіх різні. Але ціни у В'єтнамі приблизно такі ж, як і в Україні. Є майже всі продукти, що і вдома. Загальний бюджет для поїздки у В'єтнам приблизно – $1500. Це суттєві гроші, але якщо все вийде, то за пару місяців вони до вас повернуться.

Кожна подорож вимагає підготовки. Перед тим, як їхати у В'єтнам треба набратись інформації про цю незвичайну країну і зрозуміти, чи Вам тут сподобається. Місцева культура має свої особливості. Не дивлчись на те, що я живу в непоганому районі столиці, кожен ранок я чую спів півнів за вікном. Високого рівня чистоти і гігієни очікувати тут не варто. В закладах харчування рідко побачиш кухарів в резинових рукавичках. Посуд в кафе часто миють прямо на вулиці.

Більшість людей у В'єтнамі пересуваються на скутерах, які тут називають мотобайками. Інколи рух мотобайків складає суцільний потік і перехід дороги перетворюється на справжнє випробування для пішохода. Місцеві водії часто легковажно ставляться до правил дорожнього руху. Вони можуть раптово зупинитись, почати розвертатись, або виїхати з перевулку. Раджу ввести в гуглі, або ютубі щось на зразок: driving in Vietnam, life in Vietnam і подивитись кілька відео. Якщо Ви можете змиритись з подібними речами, то вже ніщо у В'єтнамі Вас не злякає.

Андрій Таїцький, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі