Marichka Karabach
журналіст
16.05.2015

Наживаються на безробітних: 5 хвилин – і ви вже без 300 грн у кишені

Ви шукаєте, де б заробити гроші,щоб прогодувати сім'ю, а шахраї шукають вас. Буквально за 5 хвилин можна втратити 300 грн. Це відбувається після дзвінків на номери з кодом 070, 090. Вартість хвилини розмови 60 грн., а результат - нульовий.

Шахраї не діють відкрито. Вони розміщують привабливі вакансії на сайтах пошуку роботи таких, як "Work.ua", "rabota.ua", "job.ua". Цікаво те, що про недобросовісні оголошення повідомляє лише сайт "Work.ua": адміністратори попереджають про номери з кодом 070 та 090 та будь-хто може "поскаржитись" на розміщену вакансію, після чого її одразу ж видаляють. Проте, людина може не звернути увагу на попередження, коли за роботу їй пропонують велику суму.

Продемонструю на прикладі. Шукаю роботу водія/машиніста (це найбільш популярна робота). Знаходжу багато вакансій: водій таксі, водій вантажівки, персональний водій, машиніст автовишки. Як "типовий" українець, я обираю ту пропозицію, де пропонують найбільшу заплату. Дві хвилини пошуку – і знаходжу те, що треба: "машиніст автовишки, зарплата: 7 000 грн., робота з 09:00 до 16:00". Відправляю резюме.

Через 20 хв. отримую відповідь: "Здравствуйте! Мы прочитали Ваше резюме, нас заинтересовала Ваша кандидатура. Свяжитесь, пожалуйста, с менеджером по персоналу тел. 096 857 73 23 для записи на собеседование. С уважением, менеджер по персоналу Яна Велегура".

Чому б не зателефонувати. Набираю номер, автовідповідач просить мене зателефонувати на інший 090-025-21-25. Диктує його 2 рази, дуже повільно, пояснює правила: "ви маєте чітко та повільно представитись і сказати, яка робота вас цікавить". І лише в самому кінці дуже-дуже швидко та нерозбірливо каже: "Вартість 1 хвилини … гривень". Мені довелось прослухати автовідповідача ще 2 рази, щоб зрозуміти, скільки коштує хвилина! Увага – 60 грн!!!

Але заради експерименту – набираю номер. На моєму рахунку перед початком експерименту було 60 грн. Замість гудків слухаю 30 секунд Шопена. Потім у мене просять представитись та продиктувати все "по літерам". Вигадую собі ім'я, прізвище та по-батькові. І дзвінок завершується – закінчились гроші на рахунку. Ось так весело: грошей не заробила, а навпаки – викинула на вітер.

А тепер питання до міліції: куди ви дивитесь? Навіщо ви потрібні? Щоб складати протоколи? Ось це ваша основна робота? Якщо ви любите писати, що йдіть на журналістів, письменників. У нашій країні щодня грабують, обманюють, процвітає корупція. А як ми з цим боремось? Складаємо протоколи і на тому справа закривається. Нікого не цікавить ваше горе, ніхто не допоможе та не захистить вас у біді. Ось така вона наша солідарність.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі