Жоден муніципал пункт прийому вторсировини Києва не приймає небезпечні відход

Жоден муніципальний пункт прийому вторинної сировини Києва не приймає небезпечні відходи.
Таку відповідь отримала на своє звернення щодо продукції, яка приймається у муніципальних пунктах прийому вторинної сировини.

З відповіді стало відомо, що ТОВ "Київміськвторресурси" є основним виконавцем санітарно-екологічної програми Києва "Відходи виробництва та споживання – у господарський обіг", яке обслуговує мережу спеціалізованих пунктів з прийому вторинної сировини.

У цих муніципальних пунктах приймаються такі види вторинної сировини, як: макулатура (газети, книжки, журнали, картон усіх видів, паперові гільзи та втулки); полімерні відходи: використаний поліетилен I та II категорії, поліетилен низького тиску, використані ПЕТФ пляшки, кришки та кільця від цих пляшок, пластмасові ящики та меблі; матеріали текстильні вторинні (ватні, бавовняні, шерстяні та напівшерстяні); склобій усіх видів; використані алюмінієві баночки з-під напоїв; використані автомобільні шини; пошкоджені дерев'яні піддони.

У відповіді також сказано, що перелік видів вторинної сировини, які приймають юридичні особи залежить від виду діяльності юридичної особи та наявності ліцензій, які потрібні для приймання відходів брухту та небезпечних відходів (люмінесцентні лампи, використані акумулятори, зношена оргтехніка тощо). В інших пунктах прийому вторинної сировини, які не належать до мережі ТОВ "Київміськвторресурси" правила прийому можуть відрізнятися.

З цієї інформації стає очевидно, що у місті окрім пунктів прийому вторинної сировини, які обслуговує ТОВ "Київміськвторресурси", збором вторинної сировини займаються також юридичні особи та пункти, що не належать до мережі товариства. І в цьому немає нічого поганого, адже у Швейцарії свого часу організацію збору та переробку сміття передали в руки приватним компаніям, які допомогли країні за короткий період стати одним з лідерів з утилізації сміття в Європі. Але мене дивує те, що на сьогодні в Києві збором небезпечних відходів, що видно з наданого КМДА переліку, не займається жоден муніципальний пункт прийому вторинної сировини, яких більшість в Києві.

Для того, щоб киянам утилізувати небезпечну вторсировину, їм треба проводити ледь не спецоперацію, шукаючи місце, де її можна утилізувати. Така ситуація свідчить про те, що місто спокійно ставиться до того, щоб кияни викидали просто у сміттєві баки увесь небезпечний непотріб.

Збір вторсировини проводиться не лише для того, щоб її переробляти, виробляти нову продукцію і на цьому заробляти гроші, а й для того, щоб небезпечні відходи не потрапили у воду, ґрунт тощо. Виходить, що там де легко заробити гроші муніципальні структури проявляють активність, а в тих випадках, де треба дбати про нашу з вами безпеку – пасуть задніх.

У відповіді від КМДА жодного слова не сказано про те, куди можна здати прострочені ліки, розбиті ртутні термометри, використані батарейки, які мають утилізуватися, а не розпадатися серед купи сміття, наносячи непоправної шкоди довкіллю.

Саме тому звернулася до КМДА з проханням пояснити, чому місто не займається збором небезпечних відходів. По-друге, надати поадресний перелік приватних пунктів прийому вторинної сировини, які приймають небезпечні відходи з роз'ясненням, котрий з них, який вид продукції приймає. По-третє, надати інформацію, куди можна здати прострочені ліки, розбиті ртутні термометри,використані батарейки, непотрібні або поламані меблі (зроблені з різних матеріалів), будівельне сміття тощо.

Нагадаю, пропоную обговорити причини виникнення стихійних сміттєзвалищ у Києві та шляхи унеможливлення прогресуючого накопичення відходів (як у промисловому (будівельному), так і в побутовому секторах) на спеціальному розширеному спільному засіданні за участі кількох комісій Київради (з питань екологічної політики, комісії з питань землекористування, комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу та комісії з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики) та районних адміністрацій у Києві.

Звернулася до мера Києва та голови КМДА В. Кличка, до вищеназваних комісій Київради та районних держадміністрацій у Києві з відповідною ініціативою. А також з пропозицією внести це питання на розгляд засідання Київради, яке відбудеться у формі депутатських слухань 26 травня 2015.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі