Володимир Волков
Український громадський та політичний діяч, Голова державного комітету рибного господарства України. Активний учасник подій на Євромайдані та один з ініціаторів відновлення Національної гвардії України та Української військової організації.
29.04.2015

Сила нації

Дорогі друзі, ми вже згадували про Коаліційну угоду 8 скликання, яка була укладена учасниками коаліції депутатських фракцій. Коли на підставі статті 83 Конституції України народні депутати сформували коаліцію й узгодили засадничі принципи діяльності та спільні програмні політичні позиції за для створення в новій Верховній Раді парламентської більшості, сформування ефективного Кабінету Міністрів України та реалізації програми радикальних реформ. Правлячі кола визначають її, як можливість побудови свого Українського дому на надійній основі європейських цінностей та патріотичного піднесення всього нашого народу.
У цій статті ми все ж більш детально розглянемо Товариство сприяння обороні України та його історію. З біографічних джерел товариства ми дізнаємося, що в 1923 році було засновано Товариство авіації та повітроплавання України і Криму, пізніше, 1951 року воно було переформоване в Добровільне Товариство Сприяння Армії, Авіації і флоту (ДТСААФ). (Саме тоді, всередині 50 років найбільш активно розвивалася діяльність товариства, виховуючи в молоді військово-патріотичний дух, ґрунтуючись на військових спеціальностях.) І лише в 1991 року на 7 позачерговому з'їзді його було реорганізовано в Товариство сприяння обороні України.
ТСО України є громадською організацією, зібраною на добровольчих засадах і обраною людьми. Сюди входили громадяни, яким було небайдуже питання обороноспроможності України і які мали бажання всебічно сприяти підвищенню військової і економічної могутності своєї Батьківщини. Але на сьогодні, слідкуючи за діяльністю ТСО, можна впевнено сказати, що великі амбіції захисту не реалізовані. Підготовка до оборони України має проходити за спеціальною програмою в стінах ТСО, але практика показує нам зовсім інше. Армія застоялася, а отже, відсутній будь-який розвиток обороноздатності держави, що є радикально протилежним на відміну від подібних товариств в інших країнах. Для прикладу можна згадати Естонію, яка має добровольчі воєнізовані формування, що входять до складу Сил оборони Естонії. Також цікаву структуру оборони своєї держави представляє швейцарська гвардія, яка має ідентичну організацію служби, озброєння, принципи військової дисципліни та етикету, як і в сучасній армії Швейцарії. В обох країнах товариства відстоюють патріотичні засади, обороняють свою державу та активно виконують поставлені місії народом.
Зрозуміло, що ніхто не стане розформовувати чи узурпувати ТСО України тільки через відсутність активних дій, метою є знаходження стимулу та пошук потрібної дороги, по якій має просуватися всеукраїнська громадська організація. Товариству варто переглянути свою місію та адаптувати свої дії на сучасний лад. Україна наразі зіткнулася с викликами, відповісти на які вона буде здатна лише в разі глибинної консолідації нації, та системних реформ майже у всіх сферах. Але для цього необхідно відновити територіальну цілісність держави, а це можливо лише в разі об'єднання існуючих ресурсів збройних сил та ініціативи громадськості направленої в правильному напрямку. Негайна трансформація та реформування ТСО мають бути направлені на формування нової стратегії захисту держави шляхом використання світового досвіду та створення ефективної структури відповідальної за внутрішню безпеку країни, яка буде здатна відреагувати на будь які майбутні виклики та загрози державі.
Товариство сприяння обороні України покликано виконувати три базові функції: формування кадрового резерву та відбір персоналу для збройних сил та органів внутрішньої безпеки; патріотична підготовка громадян; підвищення обороноздатності регіонів та країни в цілому. Завданням на сьогодні є зуміти учасникам УВО й дійсним членам ТСО, які за природою є справжніми патріотами, зорганізувати спільні зусилля за для досягнення поставлених цілей та збереження територіальної цілісності України.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі