Марія Турчин
Народилася на лівому березі Золотої Липи. Живу на правому, за сто метрів від течії. Підсумки життя - перейшла з одного берега на другий.
04.12.2014

Примітивні спостереження за власним холодильником

Годинник показує пів на восьму. У будинку навпроти світло уже відімкнули, мешканці збирають дітей у школу при свічках.
Але це лише штрихи. Десь зашкребе у пам'яті, нагадає: скільки людей зараз без світла, газу, води, тож яке моральне право нам навіть думати про маленькі незручності.
Третій день відмикають світло, як спрацьовує графік-віяло, видно наочно.
Примітивні спостереження за роботою електроприладів прояснили деякі закономірності функціонування мережі електропостачання та споживання.
Виявляється, до планового відмикання світло ми і жили, і споживали електроенергію в режимі "віяла" – у кожному помешканні електроприлади – холодильники, камери, пральні машини, та навіть різні види пічок – вмикались не синхронно, тобто у різний час.
Пояснюю для електриків: я прала вранці, хтось із сусідів увечері, а у кожного холодильника був свій час на вмикання і вимикання, якого він, холодильник, із сусідами не узгоджував.
Цієї ночі усі холодильники у всіх районах працювали майже синхронно. Усі умикнулись одночасно, за натиском пальця оператора. А за тим пішли інші прилади, подали світло – треба скористатись тим часом, умикнути пральку, праску, пічку, варку, міксер тощо.
Морозильника жоден декрет не присилує до економії: чого йому не дали вдень, чи скільки не дібрав кіловатів, добере уночі. Думаю, що не лише в моєму домі камери морозильні і холодильники працювали усю ніч.
А яке велике навантаження на електролінію, коли одночасно у всьому районі вмикаються усі прилади.
Пояснюю для електриків доступно: у всіх магазинах, квартирах усі холодильні установки вмикаються одночасно. І заберуть після того стільки енергії, скільки їм підкаже реостат.
Наївні громадяни не здатні зрозуміти доцільність відмикання, тому пояснюють по-своєму, наївно. Так вже виходить, що держава не розуміє нас, а ми – держави. Оте саме віяло!

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі