Нічого страшного в Брюсселі не сталося

На вчорашній день народження Путіна друзі кремлівського фюрера в Європарламенті зробили йому невеликий подарунок. Використовуючи правило блокуючої меншості, вони зірвали у Комітеті з міжнародної торгівлі пришвидшений розгляд закону ЄС, яким би продовжувалися запроваджені в квітні торгівельні преференції для України. Тобто, скасування або зменшення мит на українську продукцію, що постачається до Євросоюзу.

Безмитна торгівля передбачена Угодою про асоціацію, проте в рамках допомоги Україні Євросоюз тимчасово і в односторонньому порядку запровадив ці пільги ще до підписання документу. Цей тимчасовий режим діятиме до 1 листопада. Передбачалося, що на той час вже набуде чинності економічна частина Угоди про асоціацію, тому з 1 листопада безмитну торгівлю буде продовжено автоматично.

Однак під тиском Росії термін набуття чинності економічною частиною посунули на 1 січня 2016 року. Євросоюз, зі свого боку, вирішив продовжити одностороннє надання Україні торгівельних преференцій. Але для цього йому треба ухвалити окреме регулювання, тобто закон.

Враховуючи брак часу, було запропоновано зробити це за скороченою процедурою.Але друзі Путіна такий шлях поки що заблокували. Однак ніякої катастрофи немає. Все цілком успішно може закінчитися до 1 листопада.

Очікується, що 15 жовтня Комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі знову розгляне документ і надасть його членам час для внесення можливих поправок. 20 жовтня на додатковому засіданні комітету відбудеться розгляд поправок і голосування, і це друзі Путіна заблокувати вже не зможуть - адже вони у меншості. Отож можливі поправки крайніх правих та лівих будуть відхилені, після чого затверджений комітетом документ подадуть на розгляд Європарламенту. Його пленарна сесія відбудеться 20-23 жовтня. Якщо документ залишиться без змін - а швидше за все так і буде - то Рада ЄС матиме ще час для остаточного схвалення регулювання. Відповідно, розриву у безмитному режимі для України не станеться, з 1 листопада його буде продовжено.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі