Історія УПА.

В першу чергу потрібно розрізняти. Під час війни в Україні були УПА ( від 40 до 100 тисяч) , дивізія СС Галиччина (11 тисяч) і поліцаї.

Росіян на боці Гітлера воювало найбільше з усіх народів СРСР -  близько 2 мільйонів  (за російськими даними).

УПА, при підтримці населення, боролася проти тоталітарних  комуно-фашистських режимів, які заперечували право українського народу на створення власної незалежної держави. Загони УПА діяли до 1956 р. за даними статистики тодішньої влади.

Збройна боротьба УПА спиралася на норми міжнародного права. Відповідно до міжнародного права:

1. Кожна нація має право самовизначення, аж до відокремлення.

2. Якщо якісь сили заперечують право нації на самовизначення і чинять перепони, то народ має право вдатися до збройних заходів для реалізації принципів самовизначення нації.

3. Якщо в ході цієї боротьби нація створює органи  національного керівництва, то це утворення є воюючою стороною, а її учасники є комбатанти.

Отже, боротьба УПА була законною.

Нема жодного факту, що ОУН-УПА була союзником фашистів. Ніде в жодному документі, в тому числі і в документах Нюрнбергського процесу, не згадується ОУН-УПА, як союзник Німеччини.

Навпаки, німці боролися спочатку з ОУН, потім з УПА.

Наприклад:

Том 39, ст.269-270 є документи від 25 листопада 1941р. айрзац команди S5 С\5, яка дислокувалася в Києві, і наказ цій команді: "Всім постам поліції, СБ, СД рейхкомісаріату Україна…. Арештовувати і таємно страчувати без суда членів ОУН-Бандери. Беззаперечно встановлено, що рух Бандери готує повстання в рейхкомісаріаті Україна, мета якого створення незалежної України. Всі активісти Бандери повинні бути негайно заарештовані і після ретельного допиту таємно знищені."

В кінці 1941 р. і протягом 1942 р. німці проводили масові арешти членів українських націоналістичних організацій. У лютому-березні 1942 р. у Бабиному Яру було розстріляно 621 членів ОУН(м), серед яких відома українська поетеса Олена Теліга. У липні 1942 р. була розгромлена київська референтура ОУН(б), а її керівник Дмитро Мирон (Орлик) загинув при арешті. У жовтні-листопаді 1942 було арештовано гестапо і страчено 210 членів ОУН(б). У грудні 1942 р. було арештовано 18 активістів львівської референтури ОУН(б), серед яких члени проводу ОУН(б) Ярослав Старух і Іван Климів, який був замордований у гестапо.

Ось кілька прикладів боїв УПА з німцями:

= Німці робили спроби знищити УПА масовими акціями (найвідоміша з них — наступ генерала фон дем Баха) і засобами пропаганди: у німецьких листівках, скиданих з літаків на територію контрольовану УПА, названо УПА "спільниками Москви". У травні 1943 у засідці УПА загинув керівник "штурмових відділів" (СА) В. Лютце, а влітку 1943 відбувся ряд боїв і сутичок із німцями, як наприклад, успішний наскок УПА на місто Камінь-Каширський.

= 27 березня 1943 року сили УПА розбили німецьку в'язницю в Ковелі, звільнивши всіх політичних ув'язнених і військовополонених. До кінця березня 1943, силами УПА, були знищені німецькі в'язниці в Кременці, Дубному, Ковелі, Луцьку і Горохові, а також концтабір в Любачевське. У звіті німців від 4 квітня, 1943 роки вказано, що райони в межах Кременець — Ковель — Костопіль — Рівне захоплені силами українських повстанців.

= У липні-серпні 1943 р. німці, з метою знищити загони УПА, силами 10 батальйонів мотопіхоти та 10 000 німецьких і польських поліцейських під командуванням генерала Еріха фон дем Бах-Залевські провели наступ на територію південної Волині. Проте наступ провалився. У липні було відмічено 35 боїв, у серпні — 24, у вересні — 15. Німецькі війська втратили близько 3000 убитих і поранених, УПА — 1237 убитих і поранених.

= Восени 1943 р. окупаційна влада провела новий наступ на райони, "заражені націоналістичними бандами", силами, якими командував обенгрупенфюрер СС Г. Прюцман. У жовтні-листопаді зафіксовано 47 боїв загонів УПА і близько 125 дрібних боїв місцевих загонів УНС (Українська народна самооборона) з німцями. В результаті бойових дій німці втратили близько 1500 солдатів, загони УПА — 414 бійців. Хоча німецьким каральним військам і не удалося повністю знищити загони УПА, але їм удалося істотно понизити анти-німецькі акції УПА.

В Англії, де осіли воїни СС "Галичина", протягом кількох років було проведено ретельні дослідження слідчих і ці комісії не знайшли жодного члена дивізії який би вчинив воєнні злочини чи злочини проти людяності.


Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі