Вiдповiдь панi Драґiнiї.

Декiлька днiв тому панi Драґiнiя розмiстила на "Читацьких" пост "Львiв i Хортиця - двi рiзнi України". Припускаю, що цей пост зацiкавив мишей взагалi, й галицьких мишей, зокрема.

Висовуючи iдею "двох Україн", авторка посилається на твiр росiйськомовного українця М.Гоголя "Тарас Бульба", присвячений т.з. козацтву Пiвденної Hадднiпрянщини минулих столiть. Панi Драґiнiя згадує двох синiв Тараса; старший (Oстап), з її погляду, був символом Схiдної України, а молодший (Андрiй) - Захiдної. Також, авторка нагадує, що поляки стратили Остапа "на дибi" й спалили Тараса на ватрi.

Здається, дуже люблять росiйськомовнi автори полякiв!

Хто спалив Тараса на ватрi? М.Гоголь, до речi, не визначив етнiчну приналежнiсть "катiв", але панi Драґiнiя впевнена: поляки!

Iз ким воювали у "Смутний час" (початок XVII ст.) ополченцi-нижегородцi з князем Пожарським на чолi? Росiйські пiдручники чiтко пояснюють: iз поляками!

Допускаю, що польськi мишi погоджуються з подiбними твердженнями. Ось тiльки галицькi мишi не можуть погодитись...

Згадаємо майже останнi рядки твору М.Гоголя: "Немалая река Днестр..." Тобто, де саме спалили Тараса Бульбу? Певна рiч, на Пiвнiчнiй Надднiстрянщинi. (Пiвденна Надднiстрянщина тодi була турецькою.) А хто на Пiвнiчнiй Надднiстрянщинi жив? Невже поляки? Особисто я там полякiв не бачив. Тiльки галичан, буковинцiв, євреїв та румунiв. (Вточнимо, що румунський елемент - пiзнiшого походження.)

Ще раз процитую М.Гоголя: "И присудили его (Бульбу. - М.(г.м.)), с гетманского разрешения, сжечь..." Пiдозрюю, що автор, вживаючи слово "гетьман", насправдi мав на увазi т.з. "пана кастеляна". А той пан, певно, поступився на кшталт славнозвiсного Понтiя Пiлата. Тобто, "умив руки". Прикинувся "трьома мавпами." ("Я нiчого не бачив, нiчого не чув, нi про що не говоритиму.")

Отже, хто ж спалив Тараса? Й за якi саме "добрi справи"?

Згадаємо змiст роману. Ким був Т.Бульба? Він титулував себе "козацьким полковником". А ким був насправдi? Паханом бандюкiв, грабiжникiв, убивць! Чим займалися "справжнi козаки"? Лише грабунками. За якi "подвиги" стратили Остапа Бульбу? Саме за спом'януту дiяльнiсть. Що робив Тарас-3,14***ас пiсля його загибелi? Хiба молився Богу за грiшну душу Остапа? Та нi - грабував та палив мiста й села, вбивав людей. "Бульбiвцi" здiйснювали на Подiллi справжнiй терор (кажучи по-сучасному). Але, граблячи та вбиваючи населення Полiсся й Захiдного Подiлля, "козаки"-бандюки "не впiймали мить", коли наблизились до Галичини! А там вони, певна рiч, отримали саме ту нагороду, якої були вартими. Не люблять галичани грабiжникiв та вбивць. I нiколи не любили подiбну навалоч. А для "занадто просунутих", на кшталт Бульби, влаштовували персональнi ватри. (З мовчазної згоди "пана кастеляна", або iншого чиновника Речi. А iнколи - й без чиєїсь згоди.)

Тобто, знищили Тараса-3,14***аса не поляки, а галичани. (Або буковинцi, рiзниця майже вiдсутня.)

Щодо подiй "Смутного часу"... Це - окрема тема, не для короткого посту. Але, всi знають, що етнiчнi "польськi вiдсотки" у вiйську Речi були не надто великими. Головними силами цього вiйська завжди були литовцi (найкращi вояки Речi!), галичани-волиняни й реєстровi козаки-надднiпрянцi. (Щоправда, неофiцiйно й позареєстровi теж приєднувались...)

А що сказати з приводу "двох Україн"?

Остап i Андрй - те були не "двi України". Те були два варiанти розвитку людської особистостi. Можна стати бандюком та грабiжником, а можна й чесним громадянином. Остап обрав собi перший шлях, Андрiй обрав другий. Напрошується пiдозра, що дружина Бульби не завжди була вiрною. Остапа вона народила вiд Тараса, вiддавшися йому пiд примусом, а Андрiя - вiд якогось галичанина, якого насправдi кохала. От i вийшли двi рiзнi людини. I вбив Тарас-3,14***ас молодшого сина, бо не терплять бандюки нормальних громадян.

А у Львовi, панi Драґiнiя, шукати майстерiв боротьби за "двi України" не слiд! Адже, саме галичани завжди вiдстоювали й вiдстоюють єднiсть України та українського етносу.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі