Veresen
Економіст з міжнародних економічних відносин. Тема захищенної наукової роботи - "Пороги міжнародних ринкових відносин в науці" (на німецькій мові).
05.06.2014

Ярославль

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Місто Ярославль - обласний центр на Верхній Волзі. Засноване місто у другій половині XI сторіччя вихідцями з України. Як правило, дослідники топонімії пов'язуть назву поселення з іменем Великого київського князя Ярослава Мудрого. Однак, таке пояснення вірне лише наполовину. Річ у тому, що Ярослав Мудрий своїм іменем зобов'язаний родовій гілці Корибутів. Адже у Європі його називали "Ругоруні" (Rugoruni), основою якого слугує дунайська латинь - "ruga" (молитва). Заселення цих земель відбувалося з земель Ярославщини, що на Західній Україні (нині - Холм у Польщі, названий від грецького слова "χολοω" - сердитися). Тому на шляхах переселення й існує також назва Малоярославець, Лихославль, Судислав. Власне, таке ж значення має назва "Галич" і "Галичина" (санскрит "gali" - ругання, докори, цвікати).

Первісні українські назви мають тутешні ріки, допливи Волги: Щексна, Коториха, Лютенка. Ріка Щексна названа від старожитнього українського "щекати" - лаяти, ругати; ріка Коториха названа від українського слова "которитися" - сваритися, "котора" - "сварка". Ріка Лютенка має своїм попередником Лютенку у Львівській області. Недарма тут чимало інших українських назв: Галич Костромський, Солігалич, Лихославль, Судиславль, Палкіне (від "палати", палко - гаряче) та інші.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі