Ріка Ірша - Гнівна

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Гнів (латинською - Ira) - один з гріхів, що стало відображаються у циклах про доброчинність і вади в середньовічній скульптурі. Загальновживаний його образ - розгніваний чоловік з ножем, який нападає на беззахистну дитину. Ножем може розмахувати розбійник, воїн, або умовна жіноча фігура. Фігура гніву зустрічається також в якості одного з чотирьох темпераментів людини (ідолопоклоніння, розпута, гнів, гординя).

Всіх персонажів гомерівської "Іліади" можна знайти в топоніміці України. У випадку з назвою ріки Ірша (в перекладі з латині "ira" - Гнівна) і міста Малин на березі ріки (в перекладі з латині "malus" - злий, злобивий, лукавий) маємо також характеристики вогню. Річ у тому, що Малинське князівство знаходиться поблизу т. з. Жертвених воріт Українського Храму ("Янів" - в перекладі з санскриту "yana" - ворота). Тут знаходилися святилища, присвячені вогню, про що свідчать назви рік: "Уша" (санскрит "usch" - вогонь; нині - Уж) - вогнена; "Ірша" - гнівна, "Тетерів" від латині "teter" - жахливиий; міста Кремно ("cremo" - палити), Лугіни ("lug" - горіння), Ігнатполь ("ignis" - вогонь), Чорнобиль (вогонь залишає чорний слід), тощо.

В київській легенді про князів Дира і Оскольда ця земля належить князю Диру (латинь "dirus" - жахливий, лихий). Насправді ж, йдеться про рід Ярословичів, або ж Ярославичів ("Ярий" - лихий), або рід Корибутів, які у Європі відомі під назвою "Ругоруні" ("ruga" - молитва з докорами). Тому всіллякі казки про Оскольда та Діра, як "дружинників Рюрика" в "Повісті временних літ" ще раз свідчать, звідки були закликані "варяги" - з Русі України. Правобережжя належало Ярословичам (себто, Диру), а Оскольду належала Гетьманщина (українське і оскське "osk" - спис божий, або небесна блискавка - Перун). Рюрик сидів у Києві (латинь "ruris" - полянин, селянин).

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі