Семко Роман
Економіст, політик (політична партія "Демократичний Альянс")
18.03.2014
1

Проста стратегія Путіна та реакція Заходу

На стику економіки та математики є цікава наука "Теорія ігор", яка допомагає приймати оптимальні рішення в умовах інтерактивної взаємодії двох і більше раціональних гравців. Значної популярності вона набула в післявоєнні роки холодної війни, коли від успішної стратегії залежав результат вирішення конфлікту і доля мільйонів жителів Землі. Завдання вирішувались серйозні: згадати хоча б рекомендації майбутнього Нобелівського лауреата з економіки Томаса Шеллінга міністру оборони США Роберту Макнамарі щодо війни у В'єтнамі.

Зараз світ переживає одну з найсерйозніших після розвалу Радянського Союзу криз, у якій депресивний уламок колишньої Імперії зла на чолі з Путіним змагається за своє виживання у двобої з цивілізованим світом. І робить це російський самодержець принаймні на даний момент зовсім не безуспішно.

Стратегія Путіна не складна і логічна:

1. Зробити перший хід і переконати, що його результат – це факт, що збувся (fait accompli). Оптимальний наступний хід для Заходу – не вводити санкцій, бо вони все-одно не вплинуть на fait accompli.

2. Впевнено заявити, що розробленої стратегії агресії він дотримувати за будь-яких умов. Оптимальна реакція Заходу на таку стратегію противника – не вводити санкцій, бо вони не змінять поведінки Росії, але на додачу ще й зашкодять США/ЄС.

В результаті маємо від'єднання Криму, миттєве визнання Путіним постанови про його незалежність, продовження агресивної риторики, погрози розпочати ядерну війну та повне ігнорування всіх закликів США/ЄС.

Чого ще чекати від Путіна? Блефу та удавання безумства на зразок Північної Кореї?

Так продовжуватиметься і надалі, якщо Захід буде оцінювати свої виграші у короткостроковому періоді. Виплата ж для цивілізованого світу у довгостроковому періоді буде незмірно великою. І як переконує історія – це 50 мільйонів убитих і повна розруха на європейському континенті. Врахуймо, що тоді ще не було ядерної зброї.

Чи не краще зупинити новоявленого Гітлера зараз, наклавши нафтогазове ембарго, а не косметичні санкції на ботоксне обличчя руйнівника світоустрою?

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі