Русь та її спадкоємці

Як вітаються сучасні росіяни?
- Здравствуйте.
Тобто бажають здоров*я.
Як вітаються українські націоналісти?
- Слава Україні! Героям слава!
Як вітали руських князів?
- Славен будь, княже!

Сподіваюся вже всім зрозуміло, хто нащадки русів.
Поговоримо краще про те, що значило оте побажання слави князю. Слава - це був його політичний та військовий авторитет. Багато його - легко знайти собі князівську роботу. Видатні та багаті міста самі будуть запрошувати ними керувати. Тобто це побажання перемог на полі бою, мудрих рішень на відповідальній посаді, політичної ваги та успіху у всьому.

Та ні, сучасний стан справ зовсім не означає, що росіяни в нас назву вкрали. Чого то виставляти своїх предків та їх сусідів по Європі ідіотами? Мовляв, у них на очах поцупили назву, і ніхто нічого не помітив. Московія отримала ту назву згідно норм тогочасного правового поля. Якщо коротко - бо почала дружити з Україною. Ніхто ні з ким не обєднувався в єдине ціле. То імперський міф. І дуже прикро, що в його полоні перебувають навіть ті, хто проти Росії.
Богданові потрібен був юридичний статус, офіційне визнання від когось, хто такий статус уже мав.
Сучасною мовою кажучи, якщо вас приймають на зустрічі, куди зїхалося багато президентів, і про щось з вами домовляються, то логічно зробити висновок, що й ви - президент.
Гетьманська еліта вела переговори про зміну свого політичного статусу зі Швецією, Польщею та Туреччиною. Якби ситуація була інша, то могли б з кимось з цих трьох домовитися. Але не вигоріло.
А в тодішньої Московщини мало що було, окрім того потрібного статусу. Вона всі сили на те положила, щоб довести, що їх цар - рівня польському королеві.
Якщо при Хмельницькому Україна обєдналася з Росією, то чому кожен наступний гетьман підписував свій договір з Москвою? Інша справа, що вони не були такими політичними геніями, як Богдан, тому договори їм доводилось підписувати все гірші та гірші. Аж поки не докотилися до стану "маємо те, що маємо".
Митницю між Росією та Україною було скасовано аж в 1754 році.
Росія - це слово Русь в грецькій вимові, тобто з грецьким акцентом. Батько Петра Першого почав перевчати своїх підданих, що вони не московити, а в Росії живуть. А указ, яким іноземних послів попросили офіційно називати Росією ту державу, яку вони раніше спокійно в офіційних документах називали Московією, виданий Петром аж в 1820 році. Тобто коли вже стало ясно, що у війні перемогли.
Якщо вони там воювали за шматок болота, на якому пізніше збудують Петербург, то що шведи забули в Україні?
Але чи чужа для сучасних росіян та назва? Звичайно - ні, бо країну можна назвати як завгодно. Але ті події, поразки й перемоги, які відбуваються з країною під цією назвою - справжні. І вони, таким чином, ту назву освячують. Вона вже починає символізувати ті події.

Гоголь писав, що Україна та Русь просто створені для того, щоб бути разом.
Але Русь Гоголя - не сучасна Росія.
І отут починається найцікавіше.
Памятаєте карту сучасних політичних вподобань?

Так от, ті хто за "оранжевих" - це і є Русь.
А Україною для Гоголя була саме сучасна "блакитна" частина.
Саме тому ідеолог українського націоналізму (по простому кажучи - це його начитався Бандера з товаришами) Дмитро Донцов родом з Півдня. Народився в Мелітополі, нині Запоріжська область. Що дуже логічно. Де витоки явища - там і його ідеологи народжуються. Слово "українець" - переклад на слов*янську тюрського "козак". А де у нас козаки починаються? Отам і Україна починається.
Не кажучи вже про те, що історична назва місцевості, де розташовані міста Донецьк і Луганськ - Слобожанщина. Що прозоро натякає, на те, що люди, завдяки яким вона таку назву отримала, мали такі ж цінності, що й ті, хто називає політичну партію "Свобода".
Схема була така. Втікти з польського кріпацтва на Запоріжську Січ, пограбувати турецькі міста, на ті гроші купити волів, коней, плуги та ін. і їхати на схід, організовувати слободу, де будеш заможним хазяїном. Як пишуть історичні діячі - справа визволення була обміняна на збільшення території.
Так що на сході в нас якраз найактивніша і найхитріша частина населення "мейд ін Бандерштадт". Інша справа, що в 30-ті роки по цих людях пройшовся каток фірми "ссср енд сталін".
Так, зараз про Україну набільше кричать із Заходу. Але спитайте себе, хто в будь-якій огранізації найстаранніше дотримується всіх правил. Новачки. Чії очі горять вогнем завзяття та ідеалізму? Неофітів.
Як думаєте, зуміє Русь нагадати Україні про те, що вона Україна?

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі