Валерій Кучерук
Керівник Аналітичної групи імені Григорія Сковороди
26.12.2013
1

"Якщо не можна перемогти, то треба очолити..."

Опозиційним політикам не вигідний масовий рух майданівців, який би розвивався поза їхнім контролем

Мене важко запідозрити в якихось особливих симпатіях до Олега Рибачука. Однак сьогодні, в інтерв'ю одному з сайтів, пан Рибачук, висловив низку думок, якими вже не один тиждень переймається велика кількість людей, які вийшли на Майдан не за політиків, а за свою честь і гідність після 30 листопада. Основна теза Олега Рибачука, за яку окремі опозиційні вожді вже встигли обізвати його "агентом Банкової", це усвідомлення того, що наразі основний виклик -- як вийти з Майдану. А також критика опозиційних політиків, які за допомогою кулуарно створеного Народного об'єднання "Майдан" (НОМ), намагаються очолити масовий рух громадськості, який міг би постати з нинішнього Майдану.Ось лише кілька характерних цитат з цього інтерв'ю.

"Зараз найбільший виклик – як вийти з Майдану . І якщо людина починає говорити щось розумне, наприклад, щоб Майдан розширився на всю Україну, то одразу кажуть, що Майдан "зливають". Люди чомусь думають, що Майдан страшенно небезпечний для влади, коли він знаходиться в певній огорожі. Я чув багато питань від людей, що робити далі – і це якраз виклик до цієї президії. Учасники ради вважають, що до Нового року вона навіть не збереться. Політики ж мають відпочити – Куршавель вже заброньований, лижі і таке інше. Ніяких рішень поки ухвалюватись не буде, але є установка – "стоїмо до кінця". Цей термін – мій улюблений подразник, тому що я не розумію, що таке "до кінця". Поки останній не помре чи поки не впаде режим…"

"Свого часу кожен з опозиційних лідерів дуже болісно відреагував на те, що виник якийсь Майдан не за їхньою ініціативою і навіть в Вільнюсі вони казали, що там нема нашого Майдану. Це мене нагадує реакцію Путіна, який не вірить, що громадяни можуть самі щось зробити. Так і у нас – кожен, хто захоче відділити зерно від полови, будуть зрадниками. І Банкова буде таким процесам всіляко сприяти, щоб всі, хто мали той семиденний Майдан, були виставлені як страшні вороги. Просто хтось публічно, хтось "фейсбучно". Дуже важливо, щоб оце молоде вино почало зараз скисати на очах..."

" Є політики, які чудово розуміють, що з цієї ситуації треба виходити. Є ряд причин, щоб сказати, що Майдан свого досяг – вже звільнені якісь гарячі голови і ще будуть звільнені. Європа з подивом відкрила для себе Україну, і двері до Європи і Януковича не закриваються. Європейці кажуть, що з цією владою вони вже не мають справ, але обов'язково чекають у себе українців. Але як тепер бути з Майданом в центрі Києва – це інше питання. Поки це виглядає так, як грошима палити багаття і обігрівати руки. Невже енергія людей, які дійсно хочуть змін, найбільш ефективно використовується, коли вони стоять місяцями в одному місті? Можливо, вони могли б підняти всю країну, бо кожен з них – це носій нової якості? Можливо, цих диволюдей об'єднати в один рух? Але зробити з них нову політичну силу – небезпечно для нинішніх політиків, бо тоді це буде викликом для них..."

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі