Олександр Горобець
Заслужений журналіст України, член Національної спілки письменників України
05.12.2013
14

Професори і доценти кафедри журналістики вимагають покарань для звірячого "Беркуту"

ЗАЯВА

професорсько-викладацького складу кафедри журналістики Відкритого  міжнародного університету розвитку людини "УКРАЇНА" щодо масового побиття журналістів 1 грудня 2013 року.

Із великою тривогою дізналися  ми про жорстоке, немилосердне побиття, 1 грудня ц. р. в Києві, співробітниками спеціального підрозділу "Беркут" журналістів, представників українських і зарубіжних засобів масової комунікації при виконанні ними професійних обов'язків. Як переконливо свідчать кадри фото- та відеофіксації, це була неспровокована акція дикої, антилюдської розправи, в результаті якої значних фізичних травм зазнали понад пів сотні фахівців пера і мікрофона. Правоохоронний спецпідрозділ діяв безжалісно та нещадно, наче придушував бунт у в'язниці, при тому, що перед бійцями були не заколотники-злочинці, а мирні представники газет, журналів, радіо і телевізійних каналів, інформаційних агентств, Інтернет-видань, фотокореспонденти, колумністи і блогери, індефіковані відповідно до міжнародних стандартів – люди, які навіть за екстремальних умов мусять виконувати свій службовий, професійний та громадянський обов'язок. Фахівці, які несуть людям слова правди про події.

Суворо засуджуючи цю ганебну, драконівську розправу, яку побачив увесь світ, ми обурені, що минуло вже п'ять діб після цих знакових подій, а в державі так і не дано юридичної оцінки цим дикунським діям, які мають усі ознаки злочинів, відповідно до вимог Кримінального кодексу України, і з точки зору міжнародного права. Не знайдено тих, хто віддавав команду на побиття журналістів, хоча ідентифікувати їх аж надто просто, переглянувши кадри жорстокої розправи над журналістами. На наше переконання саме цей ганебний приклад яскраво демонструє, що на ділі означає гальмування процесу зближення з країнами Європейського Союзу, в основі державності яких є верховенство права, боротьба за демократію і свободу слова.

Готуючи молоду зміну журналістів, людей, яким завтра виконувати свої службові обов'язки, можливо, і за не менш драматичних ситуацій, ми закликаємо всіх учасників конфліктів до толерантності, до шанування людей особливої професії – журналістів. Хто б не був при владі – має понад усе дбати про безпеку діяльності працівників ЗМІ й покарати як тих, хто віддавав протиправні накази про розправи над журналістами, так і їх здичавілих виконавців.

Прийнято на засіданні кафедри журналістики

5 грудня 2013 року

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі