Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
01.11.2013
11

Караїмську кенасу не віддають Об'єднанню хасидів

Будівлю Будинку актора – Караїмську кенасу – не передають в оренду Об'єднанню хасидів Хабат-Любавич іудейських релігійних організацій України.

Таку відповідь отримав на свій запит до КМДА щодо звернення Караїмської релігійної громади у Солом'янському районі м. Києва та працівників Будинку актора Національної спілки театральних діячів України щодо недопущення передачі приміщень за адресою: вул. Ярославів Вал, 7 Об'єднанню хасидів Хабат-Любавич іудейських релігійних організацій України.

Рішенням комісії Київради з питань власності на засіданні 19.08.2013 призупинено виконання пункту 1.2.2. рішення від 05.08.2013 №156 стосовно передачі в погодинне орендне користування Об'єднанню (Федерації) Хасидів Хабат Любавич іудейських релігійних об'єднань і організацій України нежитлового приміщення (колишньої караїмської кенаси). Виконання рішення призупинено до надання Департаментом комунальної власності м. Києва та Департаментом культури  спільних пропозицій щодо оренди зазначеного приміщення.

Це дуже добре, що незважаючи на поспішне рішення передати приміщення одній з релігійних громад, влада прислухалася і до караїмів, які її колись збудували і до тих, хто сьогодні орендує Караїмську кенасу – до Будинку актора. Це один з небагатьох випадків, коли влада уважно поставилися до проблеми, а не вирішує питання руба в інтересах однієї зі сторін.

Як вже повідомлялося, Будинок актора, як і караїмська релігійна громада, проти передачі кенаси Об'єднанню хасидів Хабад-Любавич іудейських релігійних організацій України, оскілки ця релігійна течія немає жодного стосунку до караїмської релігійної традиції.

Загалом, я прибічник того, щоб релігійні споруди передавалися релігійним громадам і вважаю, що в даному випадку  треба стояти на стороні караїмів, яка створила кенасу. Але не треба забувати про те, що будівля кенаси наразі використовується закладом культури - Будинком актора, де відбуваються культурні заходи. Тому треба зробити все можливе, щоб інтереси унікального закладу культури таж не постраждали.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі