Закон "Про свободу мирних зібрань" покликаний в повній мірі забезпечити права громадян

Народними депутатами від партії "УДАР" на розгляд парламенту було внесено законопроект "Про свободу мирних зібрань".

Цей законопроект має низку переваг перед іншими. По-перше, він дає значно точніше визначення "учасника мирного зібрання" - особи, яка добровільно та свідомо бере участь у мирному зібранні. Фактично це означає, що у випадку, якщо людина бере участь у маніпулятивних акціях не добровільно, а під примусом, чи залучена в зібрання підкупом - така особа не може трактуватись, як учасник мирного зібрання.

По-друге, в законопроекті партії "УДАР" більш чітко виписуются форми ведення агітації за проведення мирного зібрання, які передбачають використання звукопідсилювальної, а також аудіо- та відеоапаратури. Системною відмінністю нашого законопроекту є спроба диференціювати мирні зібрання за критерієм чисельності учасників. Адже між пікетом в 30 осіб і кількатисячним мітингом є різниця.

До найбільших позитивів законопроекту також слід віднести вдосконалену процедуру повідомлення (особистого чи через кур'єра). Так, при реєстрації повідомлення про мирне зібрання організатору на його вимогу має бути повернуто один примірник із зазначенням дати, часу повідомлення, особи, яка провела реєстрацію даного подання. Це створює для організатора додаткові гарантії.

Крім того, партія "УДАР" запропонувала диференційований підхід до термінів повідомлення про зібрання залежно від географії його проведення чи чисельності прогнозованих учасників. Так, повідомлення про проведення невеликого мирного зібрання до 1000 осіб на території одного населеного пункту або одного району подається не менш, ніж за шість годин до початку заходу. А у всіх інших випадках (коли учасників більше 1000 осіб, чи коли територія ширша) - не менш, ніж за 24 години до початку зібрання, у той час, як в альтернативних законопроектах на це передбачено не менше 48 годин.

Також відповідно до цієї редакції законопроекту, жодним актом органу місцевого самоврядування не може бути встановлено обмежень за місцем проведення мирного зібрання.

Окремим питанням є повноваження органів внутрішніх справ із забезпечення порядку під час таких заходів.

По-перше, правоохоронці повинні забезпечити безпеку учасників зібрання та майна, яке використовується для його проведення. Це фактична відповідь тим технологам, які зривають масові акції, виводячи з ладу звукопідсилювальну апаратуру організаторів.

По-друге, в обов'язки міліції входить локалізація порушення порядку під час акцій, не припиняючи самого мирного зібрання, що дозволить вилучати із заходів лише провокаторів.

Розробляючи даний законопроект, "УДАР" виходив передусім з того, що мирні масові зібрання – це, насамперед, форма зворотного зв'язку на дії влади, це спосіб виявити недоліки окремих рішень чи політики загалом.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі