Росія повинна переформатувати Митний союз

Замість погроз Україні Росія повинна переформатувати Митний союз, аби з ним захотілося співпрацювати Президент, Прем'єр-міністр та Державна дума Росії своєю інформаційною кампанією проти підписання Україною асоціації з ЄС, фактично, камуфлюють провал проекту Митного союзу.

З 2010-2011 років, коли запрацювали угоди по Митному союзу Росії, Білорусі, Казахстану, і до сьогодні - ця інтеграційна модель не дала суттєвих результатів. Динаміка товарообороту між Казахстаном і Росією на сьогодні майже завмерла.

Якщо у 2011 році товарооборот між цими двома державами складав близько 22 мільярдів доларів, то у 2012 році цей показник склав майже 24 мільярди доларів. Ця динаміка значно менша, аніж тоді, коли Митний союз не функціонував. І це у той час, як у 2012 році товарооборот Казахстану з Китаєм без жодних митних союзів зріс на 12,5% у порівнянні з минулим роком і склав 24 мільярди доларів.

Насправді Митний союз є інструментом обслуговування інтересів російського виробника, а не економічний простір з режимом вільної конкуренції.

Єдиний митний тариф сформований виключно в інтересах Росії.

Наприклад, за останній рік експорт з Казахстану до Росії впав на 3,6% у порівнянні з минулим роком, а імпорт з Росії в Казахстан навпаки зріс – на 11,6% (у порівнянні з минулим роком).

Тому замість антиєвропейської риторики і залякування України "після асоціації з ЄС", Росія має думати про зміну формату Митного союзу, щоб ця регіональна організація стала привабливою для сусідів.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі