Валерій Кучерук
Керівник Аналітичної групи імені Григорія Сковороди
28.08.2013

Не треба боятися

Те, що недружні до України дії Російської Федерації, вислови російських експертів, погрози російських чиновників направлені на зрив підписання Угоди про асоціацію України з ЄС в листопаді – секрет Полішинеля.

Те, що це тільки початок, і тиск на Україну з метою навернути її до канонічно-православного Митного союзу буде тільки посилюватися – не менша банальність і "боян".

Зрештою, те, що за багато років в Україні склалася унікальна ситуація щодо консенсусу національних політичних еліт хоча б в одному питанні – розуміє, напевно, навіть останній студент-політолог, відрахований з першого курсу за неуспішність і постійні прогули.

Слід зважити на долю наших найближчих сусідів – чи то представників колишнього СРСР, чи то країн почилого в Бозі Варшавського договору. Свого часу кожна з цих держав (найбільше – екс-республіки СРСР), яких Росія вважала зоною свого впливу, пережила не менший тиск з боку РФ. І що? Завдяки консенсусу політичних еліт, що призвів до консолідації націй, багато з цих держав вже є членами Європейського союзу, а деякі – за кілька кроків до вступу в об'єднання.

В цьому контексті не треба плутати Угоду про асоціацію та реальний вступ до ЄС. Підписання Угоди – це лише невеличкий крок, який, серед іншого зобов'язує країну жити за спільними правилами з країнами—членами ЄС. І не більше.

Проблема в іншому – Росія вже доклала стільки публічних і непублічних зусиль для дискредитації підписання цього документу, що в свідомості пересічної більшості росіян (відповідно – електорату Путіна) успішний для України самит у Вільнюсі буде асоціюватися у них мало не з вступом нашої країни до НАТО або приходом тут до влади нащадка та послідовника Гітлера з Мазепою. Відповідно – Путін прекрасно розуміє, що наша перемога у внутрішньополітичному російському просторі буде сприйматися як його особистий програш. З усіма "витікаючими" наслідками – включно з крахом міфу про непереможнійсть новітнього російського царя і відповідними фатальними для Путіна зсувами в свідомості росіян.

Тому нас чекає цікава осінь. На новітній "український фронт" будуть кинуті найкращі сили КДБ-ФСБ, "включені" всі сплячі агенти в середовищах як влади, так і опозиції, введені усі можливі заборони.

Але не треба боятися. Судячи з усього, як представники української влади, так і представники опозиції зрозуміли – назад шляху не має і не може бути. А це в усі часи було дієвим стимулом для руху вперед.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі