Садиба Сікорського

Четвер, 18 липня 2013 року провели прес-брифінг "У Садиби Ігоря Сікорського з'явився шанс на порятунок. Перший крок зроблено". Рік тому мій попередник Олександр Бригинець разом з Молодіжним Рухом Києва за підтримки журналістів розпочали боротьбу за порятунок Садиби Всесвітньо відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського, яка знаходиться за адресою Ярославів Вал 15 Б.

Цей будинок був побудований за замовленням лікаря-психіатра Івана Олексійовича Сікорського. Учений, благодійник і громадський діяч Іван Олексійович Сікорський влаштував в цьому будинку лікарню та вів приватну практику.

Син Івана Олексійовича, Ігор Сікорський, вже в 20-річному віці сконструював на задвірках батьківської садиби перший вертоліт. Тут же він побудував декілька типів аеропланів, на яких літав сам, а в 1911 році на моделі С-6А встановив світовий рекорд швидкості з екіпажем.

Останні п'ятдесят років свого життя талановитий конструктор прожив в США, де в 1923 році заснував "Аероінженерну корпорацію Сікорського". Нині вона відома у всьому світі самими передовими технологіями в області виробництва вертольотів.

Садиба Сікорського перебуває у власності у міністерства оборони України, безпосередньо на балансі державного підприємства "Готель "Козацький". 21.06.2000 року за погодженням з Регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву передане в строкове платне користування на 49 років Міжнародному благодійному фонду "Музей історії повітроплавання і авіації імені Сікорського". Цей міфічний фонд зобов'язувався створити музей Ігоря Сікорського, але за 13 років довів Садибу до аварійного стану.

Протягом року ми разом з Олександром Бригинцем, Олегом Тищенком, Арсенієм Пушкаренко, Андрієм Павловським боролися за розірвання угоди між Міністерством оборони і благодійним фондом. І нам вдалося вивести Садибу з рабства. У відповіді Міноборони від 27.05.13 йде мова про те що ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.03.2013 відкрито провадження у справі № 910/5645/13 та рішенням Господарського суду м. Києва від 15.05.2013 задоволено позовні вимоги ДП "Готель "Козацький" у повному обсязі.

Зважаючи на обставини я, як голова Постійної комісії Київради з питань культури і туризму звертаюсь до Міністерства культури України розглянути можливість розпочати реставраційні роботи Садиби в рамках бюджетної програми "Збереження історико-культурної та архітектурної спадщини в заповідниках, здійснення заходів з охорони культурної спадщини, паспортизація, інвентаризація та реставрація пам'яток архітектури і пам'яток культурної спадщини".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі