Paul Magogan
Головна заповідь одна і єдина – любити Господа Ісуса Христа й вірити в нього.
12.08.2013
3

"Наслідування Христа" – книга, що об'єднує людей

Культурна людина не може жити без книг. Але серед багатьох книг, що ми бачимо на полицях книгарень, є книги особливі й непересічні, до яких неможливо доторкатися без хвилювання.

Книга, про яку я хочу розповісти, є класичною і водночас актуальною, глибокою за своїм змістом і цікавою для читання. За кількістю перекладів на різні мови світу вона поступається лише Біблії. Написана в XV столітті, ця книга досі має надзвичайно велику популярність в усьому світі.

Мова йде про "Наслідування Христа" Фоми Кемпійського. Її автор присвятив усе життя вивченню Біблії та викладенню християнського вчення. І хоча він був католиком, його праця має беззаперечне визнання з боку всіх провідних конфесій і церков світу. І це – один із яскравих прикладів того, як прояв справжньої віри може сприяти єдності між людьми.

Можна зрозуміти, чому протягом декількох століть книжка Фоми з Кемпену користується величезною популярністю серед людей різних конфесій. Вона написана в доступній формі і має велике практичне значення. Головне – вона є викладенням християнської віри в її чистому розумінні як школи життя за Ісусовим вченням, що відрізняється від непотрібних і незрозумілих мудрувань, присутніх в багатьох творах на тему духовності.

Варто читати й перечитувати "Наслідування Христа", згадуючи про те, що всі ми маємо єдиний шлях, прокладений Господом Христом. Сам Спаситель уявляє собою взірець поведінки й духовного служіння. Завдяки таким книгам, у контексті християнського життя перестають бути важливими всілякі бар'єри, що часто призводять до непорозуміння між людьми.

Школа Фоми Кемпійського зосереджує увагу на існуванні особистого зв'язку людини з Господом Христом, і для підтримання зв'язку з Богом мають використовуватись такі засоби, як спостереження за своїм духовним середовищем, молитва, покаяння тощо. Усі ці речі вкупі з дотриманням певних етичних норм мусять становити повсякденний зміст життя християнина.

У минулому я декілька разів повертався до книги "Наслідування Христа", щоби перечитати її знову, отримуючи кожного разу благодатне враження. І завжди з гарним почуттям згадую про неї. Тому настійно раджу всім моїм друзям, знайомим і просто всім зацікавленим особам прочитати її хоча би один раз, а краще – декілька разів.

Завдяки його універсальному змісту, вчення Христа, не спотворене ніякими кон'юнктурними міркуваннями, може й повинне стати об'єднавчим фактором для всіх. Тому воно має величезне значення для України, де християнська спільнота почуває себе роз'єднаною конфесіональними бар'єрами, різними політичними поглядами, культурними особливостями тощо.

Безсумнівно, духовна спадщина Фоми Кемпійського гідна того, щоби бути запорукою змін на краще в середовищі, де ми живемо. Бо вона уявляє собою ту надійну основу, яка дійсно допомагає долати труднощі й робити добрі вчинки за допомогою віри в Бога.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі